Letno izobraževanje odraslih – nov program, nove priložnosti

datum: 16.01.2024
kategorija: Novice

Na zadnji seji Občinskega sveta Občine Ajdovščina, potekala je še v decembru, so svetniki potrdili pripravljen Letni program izobraževanja odraslih v občini Ajdovščina za leto 2024. Izobraževalni sklopi zajemajo različna vsebinska področja, z upoštevanjem tako vidika posameznika kot skupnosti.

V Društvu MOST so nadvse ustvarjalni - krožek ročnih del Letni program izobraževanja odraslih v občini Ajdovščina je pripravila Ljudska univerza Ajdovščina: »S svojimi vsebinami in cilji odgovarja na aktualne potrebe časa in okolja ter ljudi, ki v njem živijo. Z LPIO sledimo viziji nacionalnega programa izobraževanja odraslih v Republiki Sloveniji: Odrasli prebivalci Slovenije imajo v vseh življenjskih obdobjih enake možnosti in spodbude za kakovostno učenje in izobraževanje za svoj celostni razvoj in sonaravno bivanje.« Izobraževanje v sklopu letnega programa lahko pomembno pripomorejo k osebnemu razvoju posameznika, večji zaposljivosti ter krepijo družbeno vključenost in delovanje.

Letošnji program vsebuje več izobraževalnih sklopov:

Večgeneracijski center nudi podporno okolje za druženje različnih generacij, ki si izmenjujejo ali pa skupaj razvijajo novo znanje, izkušnje in spretnosti ter se med seboj podpirajo. Center ponuja vsebinsko bogate programe na različnih področjih: prostočasne dejavnosti, e-družabništvo, aktivno druženje vasi, računalniške urice, urice slovenščine, razstave …

Znanje za vse – program je namenjen opolnomočenju vseh ciljnih skupin, za lažje spoprijemanje z izzivi sodobnega sveta: družinska vzgoja, IKT programi, e-storitve, tuji jeziki, razvoj različnih pismenosti …

Za vas – ta program se bo izvajal po posameznih krajevnih skupnostih, z upoštevanjem želja in potreb prebivalcev ter v obliki izkustvenega učenja. Vsebine bodo torej zasnovane tako, da se bosta teorija in praksa prepletali. Obravnavne vsebine: zdrav življenjski slog, ohranjanje naravne in kulturne dediščine, trajnostni razvoj, sonaravno bivanje …

Predelava sadja na v Učnem centru na Brjah. Foto: Ljudska univerza AjdovščinaUčni center Brje tudi v letošnjem letu nadaljuje svoje poslanstvo o ozaveščenosti o pomeni lastne pridelave in predelave hrane – pridobivanje teoretičnih in praktičnih znanj s področja predelave sadja, zelenjave in drugih užitnih rastlin.

Moja slovenščina – ta program je namenjen vsem, katerih materni jezik ni slovenščina, pa bi si želeli razviti osnovne sporazumevalne zmožnosti v slovenščini, kar jim bo omogočilo lažjo in hitrejšo integracijo v okolje.

Izobraževanja v okviru Letnega programa bodo v večjem delu potekala skozi vse leto in so za udeležence brezplačna, financira jih Občina Ajdovščina. Program je bil predstavljen tudi predsednikom krajevnih skupnosti naše občine, ki so se pred kratkim mudili na delovnem srečanju z županom in upravo. Več informacij o poteku in terminih posameznih programov poiščite na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.