Šolski vrt v pričakovanju pridnih otroških rok

datum: 15.01.2024
kategorija: Novice

Ob Osnovni šoli Danila Lokarja je zrasel šolski vrt.

Občina Ajdovščina je v sklopu projekta LAS – Prehod na sonaravno oskrbo s hrano – izvedla naložbo v ureditev učnega vrta Osnovne šole Danila Lokarja, ki je namenjen ekološkemu kmetovanju. Vrt urejen čaka na toplejše dni, da ga bodo šolarji pričeli obdelovati.

Vrt je dobro opremljen, vsebuje tudi multisenzorno pot. Z izvajanjem del je izvajalec pričel lansko leto, učni vrt je dokončno postavljen ter čaka na bolj tople dni, da bodo učenci lahko pričeli z izvajanjem zastavljenih aktivnostih. Naložba v ureditev vrta je obsegala, ureditev multisenzorne poti, namestitev klopi z mizami ter postavitev lope, ki bo služila kot prostor za shranjevanje kmetijskega orodja, pa tudi kot učilnica na prostem. Postavljeni so tudi kompostnik ter visoke in navadne grede, ki bodo služile pridelovanju zelenjave. Nameščena sta latnika, po katerih se bodo vzpenjale vinske trte, ki so bile zasajene poleg ostalih dreves in grmovnic. 

Aktivnost je za šolarje pomembna predvsem zaradi razvoja osebnega odnosa in ravnanja do okolja ter spoznavanja osnovne kmetijske dejavnosti in značilnosti ekološkega kmetovanja. Učenci se bodo učili dela na vrtu, kako pridelovati sadje in zelenjavo, razvijali bodo veščine pridelave hrane na ekološki način,  seznanili se bodo s tipičnimi kmetijskimi rastlinami v lokalnem okolju ter avtohtonimi sortami. Prav tako bodo spoznavali možnosti samooskrbe v lokalnem okolju.

Delo na šolskem vrtu se bo pričelo takoj, ko se bodo temperature nekoliko dvignile. Tu se bodo odvijale številke dejavnosti v okviru rednega pouka, v sklopu izbirnih predmetov, pa tudi v okviru razširjenega programa ter popoldanskih delavnic za širšo javnost ter počitniške aktivnosti. Vrt bo v celoti skrb šolarjev, ki bodo obdelali zemljo, jo zasejali, zasadili, čistili plevel okoli svojih kulturnih rastlinic, jih zalivali ter se na koncu tudi veselili pridelka.

logo las-sonaravna oskrba s hrano.pnglogo program razvoja podeželja.png

Ureditev učnega vrta OŠ Danila Lokarja se izvaja v okviru operacije sodelovanja LAS PREHOD NA SONARAVNO OSKRBO S HRANO, ki jo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020/ ukrep LEADER/ podukrep 19.3.