Učni center Brje zgled dobre prakse

datum: 11.01.2024
kategorija: Novice

Na ogledu dobrih praks Učnega centra Brje

Na četrtkovo dopoldne so se na ogledu dobre prakse v Učnem centru na Brjah mudili predstavnice in predstavniki občin Ilirska Bistrica, Hrpelje-Kozina, Divača in Pivka na čelu z župani ter vodstvom Parka Škocjanske jame. Zbrane je uvodoma pozdravil župan Tadej Beočanin, sledil je ogled predelovalnega obrata, ki vse bolj privablja nove uporabnike.

brje1Učni center Brje slovi  po svoji inovativnosti daleč naokoli. Že vse od leta 2015 dalje deluje kot center znanja s področja pridelave sadja, izmenjave izkušenj različnih generacij in povezovanja pridelovalcev. Vsa leta se je center nadgrajeval in pridobival na znanju in kakovosti. Pomembno sodelovanje je spletel z lokalno skupnostjo in drugimi organizacijami, ki krepijo in širijo dejavnosti centra.  

 

V Učnem centru Brje imajo poleg opreme tudi popolno linijo za predelavo pečkatega sadja – jabolk, hrušk in koščičastega sadja – tbreskev, marelic ter zelenjave. Linija vključuje stroj za pranje, mletje, stroj za stiskanje, pasterizacijo in za polnjenje v steklenice ali vrečke. Poleg tega se v centru nahaja tudi oprema za sušenje sadja in avtomatiziran kotel za pripravo marmelad. Cena za uporabo strojev je simbolična, z njo se pokrije stroške, ki jih ima upravljalec – Krajevna skupnost Brje – z električno energijo, zavarovanjem in vodo. Učni center Brje je namenjen komurkoli, uporabljajo ga lahko tudi prebivalci drugih občin.  Kljub vsemu pa to ni le predelovalni obrat, temveč se v njem pridobivajo tudi strokovna znanja s področja pridelave in predelave, za kar skrbi Ljudska univerza Ajdovščina.

Lansko leto je center obogatil svojo dejavnosti tudi z možnostjo žganjekuhe ter destilacijo zelišč. Do konca tletošnjega leta bo v Učnem centru Brje zaživela tudi mini pivovarna. Občina Ajdovščina je z donacijo uspela pridobiti ustrezno opremo za varjenje piva, ki jo bodo kmalu postavili in nato ponuditi zainteresirani javnosti. Z njo bo tako mogoče narediti prve korake na poti do pivovarstva. 

tNa današnje dopoldne so se na lastno pobudo z delovanjem centra pobližje prišli seznanit predstavnice in predstavniki občin Ilirska Bistrica, Hrpelje-Kozina, Divača in Pivka na čelu z župani ter predstavniki Parka Škocjanske jame. Prišli so željo, da soroden center ustanovijo tudi sami. Podrobneje jih je zanimalo celotno delovanje centra tako z vidika njegove ustanovitve, upravljanja kot izvajanja dejavnosti. Zbrane je uvodoma pozdravil župan Tadej Beočanin, ki je med drugim izpostavil, da je Učni center Brje zgled dobre prakse, ki krepi dejavnosti na podeželju in širše, obenem pa spodbuja lokalno pridelavo. »Usmeritev občine je jasna, ohranjanje in spodbujanje kmetijstva na vseh točkah, kjer ga lahko. Ne zgolj večji projekti, kot je namakalni sistem, ki ga občina načrtuje, pač pa tudi manjši projekti, kot je Učni center Brje, krepijo in spodbujajo lokalno pridelavo in s tem razvoj in spodbujanje kmetijstva v že tako zelo rodovitni Vipavski dolini.«

Prostore centra ter dejavnosti, ki se v njem izvajajo, so zbranim gostom podrobneje predstavile koordinatorice iz oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve ter oskrbnik Robert Bolko.