Dan mortadele in suhih mesnin na Ajdovski tržnici

datum: 11.01.2024
kategorija: Novice

Tradicija se nadaljuje, tudi letos se bomo srečevali na dogodkih Druga sobota na Ajdovski tržnici. In tako kot veleva lokalna tradicija se bomo tudi letos drugo soboto v januarju razvajali z lokalno pridelanimi mesninami. Dva tedna kasneje bomo spoznavali tudi odlična oljčna olja. Okusno bo.

tČas je za koline. Letošnja zima je končno poskrbela tudi za pravo vreme. V naših krajih se v tem času pridelovalci tradicionalno posvečajo pripravi mesnin, ki so na naših jedilnikih že od nekdaj: ocvirki, sveže klobase, kožarice in kakšna krvavica za vmes. Čas kolin ima svoj čar, po zaslugi naših lokalnih proizvajalcev mesnin pa so nam odlični mesni izdelki na voljo vse leto. Sloviti vipavski pršut, salame, klobase in druge suhe mesnine so delikatese, ki jih v naših krajih z veseljem postavimo na mizo, tudi kadar dobimo goste. Naši proizvajalci mesnin nas razvajajo s široko ponudbo, včasih pa presenetijo še s kakšno novostjo. Ena takih je tudi mortadela, ki smo jo bili do nedavnega vajeni kupovati le v večjih trgovinah. Ste tudi vi eden tistih, ki se vonju sveže narezane mortadele preprosto ne more upreti?

Druga sobota na Ajdovski tržnici zato vabi, da v soboto, 13. januarja, med 9. in 11. uro skupaj okušamo mortadelo in suhe mesnine iz Vipavske doline. Ob sveže narezanih mesninah se prileže tudi rezina sveže pečenega kruha. Poleg domačih žemelj, hlebčkov in štruc bodo na stojnicah kot običajno na voljo tudi vse druge lokalno pridelane dobrote in izdelki stalnih ponudnikov na naši tržnici. Ob slastnem prigrizku iz lokalnih delikates bo izbira lažja in tudi bolj zabavna.

tV letošnjem januarju pa vas na Ajdovsko tržnico z veseljem povabimo še enkrat. V soboto, 27. januarja, med 7. in 12. uro, vas vabimo na dan oljčnega olja iz Vipavske doline, ko se bodo na Ajdovski tržnici predstavili odlični lokalni oljarji in bomo lahko okušali tudi ekološko pridelano oljčno olje. V okviru promocije ekološkega kmetovanja, ki se izvaja v okviru projekta LAS Prehod na sonaravno oskrbo s hrano, boste lahko vsa predstavljena olja tudi kupili.

Mrzli zimski dnevi so kot nalašč za druženje s prijatelji in kulinarično ustvarjanje v lastni kuhinji. Poskrbite za dobre, zdrave sestavine.

Se vidimo na Ajdovski tržnici!

URNIK TRŽNICE

četrtek    7.00 – 12.00

sobota     7.00 – 12.00

Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06

trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/