Kako do oznake »Idrijska čipka«

datum: 09.01.2024
kategorija: Novice

Foto: FB Društvo podeželskih žena Predmeja

Tudi v naših krajih je Idrijska čipka, oziroma po naše Gorjanska špica, precej razširjena rokodelska umetnost. Odbor za označbo porekla idrijske čipke vabi klekljarice, ki želijo pridobiti pravico do označevanja čipk z označbo porekla »Idrijska čipka«, da svoje čipke in vlogo za oddajo čipk v oceno predložijo do konca februarja 2024, osebno ali po pošti na naslov: Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2, 5280 Idrija.

Že vrsto let ob začetku leta vabimo klekljarice (no, pa tudi klekljarje), ki si želijo pridobiti pravico do označevanja čipk z označbo porekla Idrijska čipka, k sodelovanju – ocenjevanju tega nežnega rokodelskega izdelka. Postopek ocenjevanja čipk bo potekal v marcu 2024. Ocenjevanje bo potekalo v skladu s pravili, ki so objavljena v priročniku »Idrijska čipka geografska označba«. V njem so objavljeni tudi vzorci, po katerih je potrebno sklekljati čipke, ki se predložijo v oceno. Te je potrebno do konca februarja dostaviti v Čipkarsko šolo v Idriji.

Idrijska čipka je pred mnogimi desetletji našla pot tudi na Goro. Z natančnim rokodelskim delom si Gorjanke niso krajšale časa, klekljale so za prodajo, lepi izdelki so prinašali nekaj nujnih novcev, da je družina, ob borni kamniti zemlji, lahko preživela. Skozi čas je čipka na Gori dobila tudi svoje lastno ime, rečejo ji gorjanska špica, zagotovo imajo Gorjanke tudi še svoje lastne vzorčke, predvsem pa na Gori ohranjajo klekljarsko znanje.

Oznaka Idrijska čipka zagotovo pripomore pri promociji teh čudovitih izdelkov, saj gre za prepoznavno ime z bogato tradicijo. Zato domače klekljarice in klekljarje vabimo k sodelovanju. Več informacij o postopku in vloga za oddajo čipk v oceno je dostopnih na spletni strani https://www.festivalidrijskecipke.si/geografska-oznacba-idrijska-cipka/pridobitev-dovoljenja/ , preko e-poštnega naslova metka@cipkarskasola.si ali na tel. št. 05 37 34 572. Vlogo lahko dvignete tudi osebo na sedežu Čipkarske šole Idrija.