Življenje je lepše s Sopotniki

datum: 15.12.2023
kategorija: Novice

Zavod Sopotniki, ki tudi v Ajdovščini, v sodelovanju z Občino, že vrsto let ponuja brezplačne prevoze za starejše, je prejemnik nagrade za izjemno delo na področju socialnega varstva 2023 Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zasluženo! Čestitke vsem, ki sooblikujete ta imeniten in nadvse koristen prostovoljski program.

Zavod Sopotniki je prejel skupinsko nagrado za zaposlene oziroma člane pravne osebe, ki dalj časa uspešno delujejo na področju socialnega varstva v skladu s kodeksom etičnih načel v socialnem varstvu in predpisi socialnega varstva in je dobro prepoznana v lokalnem okolju. Takšne nagrade ministrstvo podeljuje vsake tri leta, zato so kreatorji programa Sopotnik lahko zares zelo ponosni nanjo. V obrazložitvi nagrade je med drugim zapisano: »Nagrajence, zaposlene in prostovoljce, odlikuje skrbnost, prijaznost, dobrota, inovativnost, naprednost, odločnost, nenehen napredek v zagotavljanju vključenosti starejših v družabno življenje, zagotavljanju dostopa do storitev, krepitvi dostojanstva in podaljševanju samostojnosti starejših. V vseh njihovih prizadevanjih je na prvem mestu človek in pristni, topli ter srčni odnosi med izvajalci storitve in uporabniki. S svojim delom prispevajo tudi k razbremenitvi institucij za oskrbo starejših in k razbremenitvi delovnega prebivalstva.« Ob zavodu Sopotniki so nagrado prejeli še Jasmina Breznik, direktorica Varstveno delovnega centra Polž Maribor, Tatjana Popović, direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga ter Društvo za delo z mladimi v stiski Žarek.

Prostovoljci Zavoda Sopotniki na sprejemu. Zavod Sopotniki na prvi pogled ponuja zgolj prevoze za starejše, vendar pa delo zaposlenih in prostovoljcev krepko presega ta vsebinski okvir, saj v prvi vrsti ponujajo socialno storitev. V Ajdovščini se na Sopotnikovo telefonsko številko 051 33 99 44 prijazno oglasi koordinatorka Tjaša. Čeprav gre včasih na tesno – dva avtomobila in 24 prostovoljcev sicer zadošča za nujne poti naših starostnikov – zna Tjaša skombinirati prevoze tako, da vsi pridejo pravočasno do svojega cilja. Sopotniki v Ajdovščini delujejo že pet let. 

Vsem, ki sestavljate Sopotnikove ekipe po vseh 16 slovenskih občinah, še posebej pa ajdovskim prostovoljkam in prostovoljcem, se zahvaljujemo za njihov prispevek h kakovostnejšemu življenju naših starostnikov. Človek človeku sopotnik!