Procent dohodnine lahko podarite

datum: 10.12.2023
kategorija: Novice

Dobrodelnost, ki nič ne stane - program GAraža v trgovskem centru

Vsak davčni zavezanec lahko en odstotek dohodnine nameni kot donacijo nevladnim organizacijam (društvom), političnim strankam, sindikatom, registriranim verskim skupnostim, šolskim skladom in skladom vrtcev. Časa za ta enostavni opravek je še do konca leta. Vam se ne bo nič poznalo, mnogim organizacijam pa ta 'procent' veliko pomeni. Naredite si praznike še lepše in izkoristite možnost - podarite svoj odstotek dejavnosti, ki jo podpirate.

Mnoge neprofitne organizacije nas te dni obveščajo o možnosti donacije odstotka dohodnine. Tudi program Garaža je prejšnji konec tedna prijazno nagovarjal obiskovalce trgovskega centra (na fotografiji). Praznični čas pa že sam po sebi kliče k dobrim dejanjem, s svojim procentom dohodnine lahko marsikateri dejavnosti omogočite nadaljnji obstoj in napredek. 

Vaš odstotek lahko razdelite med eno in največ 10 različnih organizacij, omejeno je darovanje šolskim skladom ali skladom vrtcev, ki jim lahko prispevate največ 0,3 % dohodnine. Upravičenci so bili znani s sklepom vlade, objavljenem v Uradnem listu v letošnjem septembru, kot priloga sklepa.

Postopek – zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije – je enostaven in nič ne stane. V obrazec vpišete svoje podatke, nato pa v tabelico izbrane organizacije in njihove davčne številke, ki jih najdete v prilogi sklepa (na zgornji povezavi). Na spletnem portalu e-Davki pa najdete tudi elektronsko pot oddaje vaše zahteve po donaciji procenta vaše dohodnine. Časa je še do konca letošnjega leta. 

Nič vas ne stane, razen nekaj časa – če ste vešči e-poslovanja, potem bo to še hitreje. Če boste to možnost zanemarili, potem se bo vaš procent izgubil v centralne državnem proračunu. Zato razmislite o donaciji, gotovo tudi vi poznate organizacijo, ne glede na področje delovanja, ki vam je blizu in bi jo želeli podpreti. Lahko pa vas bo k temu spodbudil prelet zgornjega seznama, na katerem je mnogo organizacij, tudi iz naših krajev, ki delajo dobro in si zaslužijo podporo. Omogočite jim dobro delo še naprej, namenite svoj procent dohodnine.