500 let omembe cerkvice Sv. Petra v Dobravljah

datum: 09.12.2023
kategorija: Novice

Cerkvica Sv. Petra v Dobravljah prav v letošnjem letu beleži 500 let od prve pisne omembe. Podatek je prišel na plano zbiranju informacij za info tablo v Dobravljah. Krajani bodo okroglo obletnico obeležili jutri pri nedeljski maši, ki bo posvečena častitljivi obletnici, na ogled pa bo tudi reprodukcija listine iz Goriškega urbarja, ki potrjuje letnico.

Tudi Dobravlje bodo dobile svojo informacijsko tablo, na kateri bodo opisane zanimivosti in znamenitostmi. Med slednjimi kraljuje cerkvica Sv. Petra, ki jo ob arhitekturni in sakralni dediščini krasi tudi pomembna umetniška zapuščina baročnega slikarja Antona Cebeja. Pri zbiranju informacij pa so pripravljavci zapisov našli nadvse zanimiv podatek – prav letos namreč mineva 500 let od prve znane pisne omembe cerkvice. V zapisniku pravic Goriškega urbarja iz leta 1523, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije, je cerkev, posvečena sv. Petru, prvič omenjena: »Sodja Primus Wrzan izjavi, da ima v Dobravljah kmetijo z 12 njivami in 6 travniki; dva travnika ležita »vmb Lakh«, tretji in četrti ležita skupaj »Vlyschkonczi«, peti in šesti ležita pod cerkvijo sv. Petra pri travnikih Sternata in Behama

Da se bo ta obletnica še v tem letu primerno obeležila, bo nedeljska jutranja maša ob 8.30 v cerkvi Sv. Petra posvečena njeni častitljivi obletnici, 500-letnici prve pisne omembe cerkve sv. Petra. Ob tej priložnosti si bo mogoče ogledati reprodukcijo listine iz Goriškega urbarja iz leta 1523. Krajevna skupnost Dobravlje in Društvo Dobravc pa po maši za krajane pripravljata tudi družabno srečanje.