Vabljeni k sodelovanju v postopku priprave sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta

datum: 08.12.2023
kategorija: Novice

Foto Klara Pugelj

Občina Ajdovščina je v postopku priprave sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta. Občanke in občani ste že v začetni fazi priprav povabljeni k sodelovanju. Javni posvet preko občinske spletne strani bo potekal vse do 29. decembra letos.

Občina Ajdovščina se zaveda kako pomembno je načrtovanje in urejanje prostora za vsakdanje življenje ljudi in delovanje družbe nasploh, od načrtovanja kakovostih domovanj, zagotavljanja dostopnosti do javnih storitev, zagotavljanja ustrezne infrastrukturne opremljenosti ter dostopnosti do javnih zelenih in odprtih površin.

Občinski prostorski načrt je temeljni prostorski akt občine, v katerem so upoštevane usmeritve državnih prostorskih aktov in razvojnih potreb občine ter varstvenih zahtev in v skladu z njimi določeni cilji in izhodišča prostorskega razvoja občine. Strateški del predstavlja dolgoročno vizijo razvoja in določa temeljne usmeritve prostorskega razvoja občine. Izvedbeni del določa podrobnejše prostorske izvedbene pogoje, območja podrobne namenske rabe prostora in je neposredna pravna podlaga za vse posege v prostor na območju občine.

Občina je pristopila k korekturnemu postopku izvedbenega dela zaradi določenih neskladij v odloku in grafičnem delu, ki jih je potrebno v čim krajšem času uskladiti tako, da bo čim manj nejasnosti in težav z uporabo normativnih določb odloka pri projektiranju in gradnji objektov ter pri izvajanju drugih posegov v prostor.

S sodelovanjem strokovne in zainteresirane javnosti v začetni fazi želi občina pridobiti dodatna mnenja, pripombe in predloge, ki bodo pripomogli k načrtovanju bolj smiselnih in kakovostnejših rešitev. Tiste, ki se boste vključili v posvetovanja, vabimo, da se z vsebinami seznanite in v razpravah prispevate svoja mnenja ter predloge za oblikovanje dobrih rešitev za celotno skupnost.

Javni posvet SD OPN 1-1, korekturni postopek bo potekal od 8.12.203 do 29.12.2023. Gradivo je na voljo na spletni strani Občine Ajdovščina - direktna povezava

Zainteresirani lahko občini podate pripombe in predloge k objavljenemu gradivu do vključno 29.12.2023 pisno na naslov: Občina Ajdovščina, Cesta 5. maja 6a, 5270 Ajdovščina ali na elektronski naslov: obcinaprostor@ajdovscina.si.

Vabljeni k sodelovanju!