Nov projekt za spodbujanje trajnostnega turizma

datum: 08.12.2023
kategorija: Novice

Foto: Radio Robin

Regijska razvojna agencija ROD je prevzela vodilno vlogo v čezmejnem projektu na temo spodbujanja razvoja trajnostnega turizma Inter Bike III. Ta prenaša dobre prakse razvoja kolesarskega turizma iz prejšnjih dveh istoimenskih projektov na novi območji, in sicer Brkinov ter dolin Nadiže in Tera.

koloV četrtek, 7. decembra 2023, s pričetkom ob 10.00 uri, bo na sedežu Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina potekal uvodni dogodek projekta Inter Bike III – Navezava zalednih kolesarskih povezav na poti Adriabike in Adrioncycletour, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027. Za projekt je namenjenih četrt milijona evrov, v njem pa sodeluje osem partnerjev z obeh strani meje. Vodilno vlogo so zaupali Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina.

Projekt se je pričel izvajati oktobra in prenaša rezultate prejšnjih dveh istoimenskih projektov na novi obmejni območji, v Brkine ter v dolini rek Ter in Nadiža. Pretekla projekta Inter Bike sta opredelila 1000-kilometrsko kolesarsko povezavo Adriabike, ki povezuje Kranjsko Goro z Ravenno. V njunem okviru so bile sofinancirane investicije v kolesarsko infrastrukturo, z izobraževalnimi aktivnostmi pa se je poskušalo izboljšati ponudbo za kolesarske turiste ob poti. Uvajalo se je tudi intermodalne storitve prevoza koles z avtobusi in ladjami, med katerimi so nekatere postale tudi redne linije.

rProjekt bo obstoječo infrastrukturo in storitve še nadgradil. Na slovenski strani bo pozornost namenjena razvoju državne kolesarske povezave D7, ki povezuje, čez Kras in Brkine, mejna prehoda Robič in Jelšane. Natančneje se bo določila trasa povezave na odsekih, ki še niso dovolj dorečeni, izvedlo se bo nekaj izboljšav kolesarske infrastrukture, poskrbelo pa se bo tudi za dolgoročno upravljanje poti, izboljšanje kakovosti kolesarske ponudbe ob njej in promocijo same povezave. V Vipavski dolini bodo poskusno uvedli sezonske kombi prevoze koles do intermodalnega vozlišča v bližnjem Čedadu. Prevozi bodo predstavljali dopolnitev k sezonski avtobusni povezavi Tolmin-Čedad, sofinancirani v okviru strateškega čezmejnega projekta Adrioncycletour. Kar zadeva promocijo se bo nadgradilo spletni zemljevid čezmejnih kolesarskih poti, ki je dostopen na spletni strani https://bike-alpeadria.eu. Za območje Obalno-kraške regije pa se bo pripravilo prometno študijo za izboljšanje javnega avtobusnega potniškega prometa na primestnih in čezmejnih linijah.

Na italijanski strani bodo na območju dolin rek Ter in Nadiža, ki ju povezuje regionalna kolesarska pot FVG3, nadgradili kolesarsko turistično ponudbo in e-mobilnost, tako kot na območju Krasa in Brkinov. V Vzhodni Benečiji pa nameravajo izboljšati ponudbo prevozov kolesarjev z barkami. Predvidena je uvedba nove ladijske linije med Eracleo in Caorlami v Beneški laguni ter po reki Lemene proti notranjosti.

Navedene aktivnosti dopolnjujejo vsebino strateškega projekta Adrioncyletour, ki prav tako izboljšuje kolesarsko infrastrukturo in ponudbo kolesarskih storitev in sicer na obalni kolesarski povezavi vzdolž Severnega Jadrana ter na njenih navezavah proti notranjosti do Gorice in Gorenjske.

Zbrane je na uvodnem dogodku pozdravil tudi vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Janez Furlan, ki je med drugim izpostavil: "Zavedati se moramo, da ima razvoj kolesarske infrastrukture in povezanih sistemov ima izjemen pomen za območje občine Ajdovščina ter širše Vipavske doline. Predstavlja pomemben korak k razvoju turizma, prav tako pa predstavlja ključni prispevek k zeleni in digitalni transformaciji našega področja."