Decembrske razprave v Garaži

datum: 07.12.2023
kategorija: Novice

Preteklo soboto, 2. decembra, so se v Garaži družili ob zanimivi debati o prihodnosti energetike. K pogovoru so pristopili zainteresirani obiskovalci, vodila sta ga pa Anže Žibrik in Darjo Uršič, mentorja iz Garaže. Ne spreglejte - znanstvene debate se nadaljujejo ves december.

tAnže Žibrik je po izobrazbi strojni energetik, zaposlen kot zagonski inženir in projektni vodja na podjetju Litostroj. Darjo Uršič pa je mladi raziskovalec na FE v laboratoriju za fotovoltaiko in ustanovitelj podjetij FromBora in ENEDAR, kjer se ukvarjajo s postavljanjem sončnih elektrarn z baterijskimi zalogovniki in pametnim upravljanjem le-teh. Z uvodom je začel Anže, ki je orisal različne vire energije, njihovo zastopanost in situacijo v Sloveniji, nadaljeval pa Darjo na temo elektrifikacije in digitalizacije kot odgovor na preobremenjenost električnega omrežja. Dalje smo se dotaknili trendov na področju samooskrbe s sončno energijo, elektrifikacije mobilnosti, balkonskih sončnih elektrarn, energetskih skupnosti in prve skupnostne elektrarne v Sloveniji, ki je bila postavljena v Budanjah. Debata se je dotaknila tudi: nove jedrske elektrarne, različnih vrst hidroelektrarn in baterijskih zalogovnikov, kot način za uravnavanje koničnih moči, pomoč pri preskrbi z električno energijo po borzni ceni in posledično znižanje stroškov električne energije ter prihajajočih sprememb na področju obračuna omrežnine. "Tako smo skoraj izčrpno obdelali veliko število raznih tem na področju energetike in njene prihodnosti.  Če si zamudil/a naš dogodek, pa bi pri diskusiji vseeno rad sodeloval/a piši na institut@zavod-beta.si pa se dogovorimo za ponovitev razprave o energetiki," še sporočajo iz Garaže. 

Lahko pa se nam pridružite še v naslednjih dveh debatah v Garaži: v petek, 8. 12. 2023 ob 18h, bo predavanje o astrofiziki z naslovom: Najvišje energije v vesolju, zgodovinski pregled in trenutno stanje astrofizike visokih energij bo predstavil Miha Živec iz UNG. V petek, 22. 12. 2023 ob 18h, bo razprava o izobraževalnem sistemu: Šolstvo na razpotju. Premislek o pomenu šolskega sistema v dobi interneta bo delil Timotej Lemut, Magister fizike, doktorski študent in mladi raziskovalec na FMF UL.