Zimska zelenjava Vipavske doline na Ajdovski tržnici

datum: 07.12.2023
kategorija: Novice

Zimska zelenjava

Zima je nepreklicno tu, letos spet z nizkimi temperaturami, kot smo jih bili vajeni nekoč. V dneh, ko burja poskrbi, da gre mraz do kosti, znamo še bolj ceniti kmetijske pridelke, ki so nam v Vipavski dolini na voljo tudi pozimi. Prav tem bo posvečena tokratna Druga sobota na Ajdovski tržnici, ki nas bo pogrela s tradicionalno joto.

12_latnik_letak.pngVipavska dolina je že pred več sto leti slovela kot rajski vrt. Vipavska vina in sadje so bili poznani daleč naokrog. Domačini vemo, da se ob skrbni pridelavi na naših vrtovih in njivah marsikaj najde tudi pozimi. Današnji pridelovalci zelenjave ohranjajo tradicijo, sejejo zimski radič in sadijo kapusnice, kisajo repo v tropinah in skrbijo, da se zdrav krompir ohranja do pomladi. S sodobnimi pristopi in v vse bolj številnih rastlinjakih pa nas razvajajo tudi z drugo zelenjavo, ki je včasih pozimi ni bilo. Domače, zdrave in pogosto tudi ekološko pridelane dobrote so razkošje, ki se ga morda še premalo zavedamo. Naj to razkošje obogati naše jedilnike tudi v prihajajočih prazničnih dneh.

Druga sobota na Ajdovski tržnici zato vabi, da v soboto, 9. decembra, med 9. in 11. uro skupaj spoznavamo razkošje zimske zelenjave Vipavske doline. Tisti, ki redkeje zaidete na mestno tržnico, boste presenečeni, koliko odlične in raznovrstne zelenjave pridelujejo naši kmetje. Na stojnicah bodo kot običajno na voljo tudi vse druge lokalno pridelane dobrote in izdelki stalnih ponudnikov na naši tržnici. Zlahka boste napolnili svojo košarico in ob tem dobili še kakšen dober nasvet.

Tradicionalna vipavska jotaZa piko na i pa bo tokrat poskrbela tradicionalna vipavska jota, tokrat pripravljena iz ekološko pridelanih sestavin. Predstavitev teh posebej skrbno pridelanih dobrot in pokušina jote bosta potekali v okviru promocije ekološkega kmetovanja, ki se izvaja v okviru projekta LAS Prehod na sonaravno oskrbo s hrano. Boste sestavine za joto kupili tudi za domov? Tradicionalne jedi na žlico so v zimskih dneh odlična izbira.

Prazniki so blizu, zato se v soboto dobro ozrite po vseh stojnicah, kjer boste zagotovo dobili kakšno zamisel za praznična darila. Obdarujmo z ljubeznijo, kupujmo odgovorno. Nekaj domačega in ročno izdelanega bo najbolj razveselilo ljudi, ki jih imate radi.

Se vidimo na Ajdovski tržnici!

URNIK TRŽNICE

četrtek    7.00 – 12.00

sobota     7.00 – 12.00

 

Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06

trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/