Informiranje KS Ajdovščina o projektu Ozelenitev javnih površin v Ajdovščini in njeni okolici

datum: 04.12.2023
kategorija: Novice

V današnjih Primorskim novicah je objavljen prispevek z naslovom »Ajdovščina bo zelena za milijon, drugi pa od zavisti«. V prispevku je izpostavljen citat predsednice KS Ajdovščina gospe Marte Koruza, v katerem navaja, da KS Ajdovščina s projektom ni bila seznanjena. To ne drži. Razlogi za takšno izjavo predsednice nam niso znani, je pa ob tem na mestu naš odziv.

Občina Ajdovščina je izvedla več predstavitev projekta za različne deležnike, precej tudi za krajevne skupnosti. 19. oktobra 2022 pa je potekala predstavitev, namenjena izključno svetu KS Ajdovščina. Udeležili so se je štirje člani sveta KS Ajdovščina, tudi predsednica gospa Marta Koruza.

V razpravi so prisotni člani KS Ajdovščina izpostavil naslednje: Pomemba območja, ki bi jih bilo potrebno v Ajdovščini ozeleniti, so: Šturski park, Goriška oz. Vipavska cesta, parkirišče pred stadionom, območje med stadionom in pokopališčem ter trikotnik pred pokopališčem, območje avtobusne postaje, območje vzdolž železnice od železniške postaje v smeri proti naselju Cesta in pas ob Lavričevi cesti. Občinska uprava in izvajalec zasaditev naj namenita pozornost:

·         pravilnosti zasaditve dreves,

·         prednostno naj se zasadi drevesa, ki niso podvržena listnim ušem - v tej zvezi naj se opravi premislek katera drevesa se sadi v bližino klopi,

·         izvaja naj se nadzor nad sajenjem,

·         ob Hublju oz. vodotokih naj se zasadi vrbe, ki s senco zagotavljajo ugodne pogoje za ribe,

·         poleg dreves so zaželene druge zasaditve s trajnicami, kot jih vidimo v večjih mestih,

·         zaradi zagotavljanja varnosti v prometu naj se pred zasaditvami preveri vidno polje na priključnih cestah,

·         na pokopališču so posajene breze, ki slabo uspevajo in v naše lokalno okolje ne sodijo (projektantka je pojasnila, da imajo breze simbolen pomen in da po znanih podatkih uspevajo tudi na našem območju),

·         v Ajdovščini si želijo tudi nasad sadnega drevja, kar je praksa v drugih mestih.

Člani sveta KS Ajdovščina so podprli zasaditev gredic v obliki cvetočega travnika. Predlagali so, da bi na obrobju mesta postavili čebelnjake.

Veliko predlogov in pobud, ki so jih podali člani sveta KS Ajdovščina, je upoštevanih, podobno se je sledilo željam in potrebam tudi v drugih krajevnih skupnostih. Škoda je, da se kopja nerazumevanja lomijo prav na tej pozitivni zgodbi, ki jo v Ajdovščini uresničujemo s pomočjo doniranih sredstev. Projekt že od samega začetka teče zelo pregledno in javno. Skozi čas trajanja so z različnih strani v našo hišo prihajala tudi vsakovrstna vprašanja, na katera se trudimo odgovarjati hitro in natančno. Tako tudi Krajevni skupnosti Ajdovščina sporočamo, da so naša vrata vedno odprta.