Pomladni razcvet na jesen življenja

datum: 01.12.2023
kategorija: Novice

Nagovor podžupana Matjaža Bajca

Društvo Most, Univerza za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina je s sinočnjim večernim dogodkov v Dvorani prve slovenske vlade obeležilo 25 let aktivnega delovanja. V okviru društva že 20 let deluje Lutkovna skupina Žar, ki je sinoči na odru ponovno uprizorila Zelenega fantka, nato pa je iz rok ajdovskega podžupana Matjaža Bajca prejela županovo jubilejno priznanje.

Predsedstvo Društva Most Univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina je predstavilo pestro paleto dejavnosti. Ajdovske upokojenke in upokojenci, članice in člani Društva Most, Univerze za tretje življenjsko obdobje, na jesen življenja prav pomladno cvetijo. Z včerajšnjim večernim dogodkom v Dvorani prve slovenske vlade so obeležili 25 aktivnih in družabnih let. S svojo prisotnostjo sta dogodek počastila tudi župan Občine Vipava mag. Anton Lavreničič in podžupan Občine Ajdovščina Matjaž Bajec. V imenu Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje je zbrane nagovorila namestnica predsednice dr. Petra Javrh.

Kaj vse se je skozi ta čas dogajalo, je predstavilo predsedstvo: predsednik Stane Kodele ter članici upravnega odbora Jana Črnigoj in Jerica Pelicon. Zaslužne dolgoletne članice in člani društva so prejeli priznanja. Častna predsednica društva je Lutkovna skupina Žar je ob 20. obletnici delovanja prejela Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina,postala Marija Brecelj Uča, ki je pred 25. leti prva prevzela vajeti društva in zarisala uspešno pot, po kateri stopa še danes. Častni člani društva pa so postali Klara Štrancar – zborovska pevka, igralka, lutkarica; Dora Furlan – dvakratna dosedanja predsednica društva; in Marjan Polanc, kamnoseški mojster.

Društvu je čestital tudi podžupan Občine Ajdovščina Matjaž Bajec: »Radoživi in ustvarjalni upokojenci ste aktivni del lokalne skupnosti, česar smo neznansko veseli. Vaše veselje vas ohranja mladostne in vitalne ter prinaša svežino v vaša življenja. Zmorete veliko in še več, to je odličen zgled nam, ki bomo kmalu v vaših čevljih.« Posebej je ob 20-letnici voščil tudi Lutkovni skupini Žar ter članom v imenu župana Tadeja Beočanina izročil jubilejno priznanje. Čestitke društvu pa so se vrstile od vsepovsod – tako iz Andragoškega centra, kot od sorodnih društev od vsepovsod, tudi onkraj naših meja.

Zeleni fantek Kulturni program slovesnosti so oblikovali pianistka Andreja Kosmač in baritonist Peter Grdadolnik, osrednji del pa je pripadel novi predstavi Lutkovne skupine Žar Zeleni fantek, ki je pred nekaj dnevi nadvse uspešno doživela premiero, tudi tokrat je predstavo pospremil huronski aplavz.

Člani društva so se v avli dvorane predstavili tudi s priložnostno razstavo svojih likovnih, kamnoseških, klekljanih, kvačkanih in glinenih izdelkov ter izobraževalnih vsebin. Razstava bo v avli dvorane gostovala še nekaj dni, na ogled je v času trajanja drugih prireditev v dvorani.