Prof. dr. Danilu Zavrtaniku Zoisova nagrada za življenjsko delo

datum: 30.11.2023
kategorija: Novice

Foto: Univerza v Novi Gorici

Minuli torek so v Cankarjevem domu v Ljubljani slavnostno podelili nagrade in priznanje Republike Slovenije za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti. Prejemnik Zoisove nagrade za življenjsko delo na področju fizike in astrofizike osnovnih delcev je prejel častni rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik.

Dolgoletni sodelavec Univerze v Novi Gorici ter Instituta Jožef Stefan prof. dr. Danilo Zavrtanik je bil vedno gonilna sila za vzpostavitev enakopravnega delovanja slovenskih raziskovalcev v mednarodnem prostoru. Njegova prizadevanja in prizadevanja drugih slovenskih kolegov so pripomogla, da je Slovenija postala pridružena članica CERN. Leta 1995 je s svojim posluhom za potrebe visokega šolstva ustanovil Mednarodno podiplomsko šolo za znanosti o okolju v Novi Gorici, ki jo je dolga leta vodil in jo uspel razviti vse do uspešne Univerze v Novi Gorici. Univerza v Novi Gorici je pod vodstvom prof. dr. Danila Zavrtanika dosegla prepoznavnost pri mednarodnih ocenjevalcih kakovosti univerz. Republike Slovenije, prav tako pa je tudi članica vseh pomembnejših regionalnih združenj rektorskih konferenc. Je podpisnica številnih mednarodnih bilateralnih in multilateralnih sporazumov s sorodnimi institucijami po vsem svetu, mednarodni značaj pa ohranja tudi navznoter, saj je skoraj 30 odstotkov akademskega osebja tujcev, med študenti pa je njihov delež skoraj 50-odstoten. 

Pred kratkim je prof. dr. Zavrtanik prejel naziv častni rektor za izjemne zasluge za ustanovitev, razvoj in delovanje Univerze v Novi Gorici, ker je kot rektor s svojim delom na tej funkciji pomembno prispeval k razvoju znanstvene, umetniške in pedagoške dejavnosti na univerzi. V tem tednu pa si je ob bok častnemu nazivu prislužil še Zoisovo nagrado za življenjsko delo, eno najvišjih državnih nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti. V obrazložitvi so med drugim zapisali: Prof. dr. Danilo Zavrtanik je na različnih podpodročjih fizike visokih energij dosegel izjemne raziskovalne rezultate ter kot vodja slovenskih skupin v mednarodnih kolaboracijah utiral nove poti slovenskim fizikom

»Prav znanost je snovalka novih priložnosti, znanstveniki pa ste nosilci novega, boljšega. Premikajoč meje mogočega nenehno omogočate družbeni in gospodarski napredek, za kar smo vam kot skupnost izjemno hvaležni. Prepričan sem, da bodo vaši izjemni raziskovalni rezultati utirali nove poti tudi v prihodnje,« je v čestitki prof. dr. Zavrtaniku zapisal župan Tadej Beočanin.