Delavnica o novih priložnostih v gospodarstvu

datum: 23.11.2023
kategorija: Novice

Foto: RRA ROD

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je skupaj z Občino Ajdovščina in Ministrstvom za regionalni razvoj in kohezijo organizirala delavnico Priložnosti slovenskega gospodarstva v okviru Pametne specializacije.

tV luči priložnosti, ki jih le-ta ponuja in z vedenjem, da je digitalizacija industrije vedno večja, smo delavnico umestili v občino Ajdovščina, industrijsko najnaprednejšo občino v naši regiji. Obenem je pomembno poudariti, da je bila tovrstna delavnica v Severnoprimorski regiji izvedena prvič. Organizatorji so skupaj s predstavniki kar štirih Strateško razvojno-inovacijskih partnerstev (SRIP) predstavili priložnosti za slovensko gospodarstvo v okviru pametne specializacije in sodelovanja v mednarodnih mrežah.

Delavnice so se udeležili pomembni akterji razvoja gospodarstva iz celotne Severnoprimorske regije. Seznanili so se z izhodišči in tematikami pametne specializacije, kje so prednosti za podjetja v čezmejnih in medsektorskih sodelovanjih ter katere finančne spodbude ponuja EU za podjetja pri razvoju inovacij. Izpostavljene so bile priložnosti v okviru Vodikovih dolin, Tovarn prihodnosti in inovacij v medicini in biotehnologiji.

V okviru razprave so udeleženci omizja zaključili, da obstaja še veliko neizkoriščenega potenciala za razvoj inovacij v naši regiji ter izpostavili, da je birokracija tista, ki velikokrat odvrača podjetja od sodelovanja v tovrstnih konzorcijih. Vrzel, ki se pojavlja med SRIP-i in industrijo, pa bo uspešno zapolnilo povezano poslovno podporno okolje, ki bo v prihodnosti opravilo ključne naloge in aktivnosti za večji preboj izven meja naše države.