Zaključena je gradnja nove infrastrukture za oskrbo s pitno vodo v občini Ajdovščina

datum: 21.11.2023
kategorija: Novice

Eden največjih investicijskih projektov v občini Ajdovščina je skoraj 17.000 občanom omogočil zanesljivo oskrbo s kakovostno pitno vodo iz javnega vodovodnega sistema. Naložba v celovito hidravlično uravnoteženje vodooskrbnega sistema Hubelj – Skuk, vredna skoraj pet milijonov evrov in sofinancirana iz evropskih in državnih sredstev, pomembno prispeva k izboljšanju kakovosti življenja v občini.

TPred dvema letoma, ko je tedanji vodooskrbni sistem v obdobjih suše že deloval na robu zanesljivosti, je Občina Ajdovščina zagnala velik projekt za celovito izboljšanje oskrbe s  pitno vodo. Odločila se je investirati v izgradnjo rezervnih vodnih virov, v povezovanje doslej ločenih vodovodnih sistemov v enoten zanesljivejši sistem ter v izgradnjo novega vodovoda med Colom in Hrušico z možnostjo več kot 100 novih gospodinjskih priključkov na javno vodovodno omrežje. Za obsežen investicijski projekt, katerega vrednost je bila takrat ocenjena na dobrih pet milijonov evrov, je Občina Ajdovščina uspela pridobiti znatno sofinanciranje iz evropskih in državnih sredstev.

podkrajGradbena dela, ki so se začela januarja 2022, so ves čas potekala po načrtih. Ob dosedanji vodarni pri izviru Hublja je zgrajen vodohran s kar 3.000 m3 prostornine, ki zagotavlja zadostno zalogo vode za 8-urno delovanje v primeru okvar pri največji porabi vode. V Vodarni Hubelj je bila vgrajena tudi nova oprema za dezinfekcijo vode. Pomemben del naložbe predstavlja izgradnja tri kilometre dolge povezave vodovodnih sistemov Hubelj in Skuk, s katero je vodovod Gora odslej povezan v skupen vodovodni sistem. Zgrajena je tudi nova vodovodna povezava Col – Hrušica s krakom do vasi Bela v skupni dolžini 14 kilometrov, ob kateri sta v Višnjah in Podkraju zgrajena tudi dva vodohrana s prostornino 100 m3. Približno 400 odjemalcev se bo v krajevni skupnosti Podkraj sedaj lahko priključilo na veliko zanesljivejše javno vodooskrbno omrežje. Izgradnja gospodinjskih priključkov, ki jih sofinancira Občina Ajdovščina, je že v teku. Sočasno z gradnjo vodovodne povezave je Občina Ajdovščina poskrbela tudi za gradnjo novega sistema kanalizacije v Podkraju, v sodelovanju z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo pa tudi za vzporedno obnovo odseka državne ceste med naseljem Podkraj in gostilno Stara pošta. Izvedbo del so v Podkraju malce upočasnile nove arheološke najdbe, zato se je nekoliko zavlekla tudi gradnja gospodinjskih priključkov na vodovodno omrežje.

Projekt je bil že revidiran s strani Urada za nadzor proračuna pri Ministrstvu za finance Republike Slovenije, ki je pooblaščen s strani Evropske unije. Urad je potrdil, da je bila naložba izvedena skladno z vsemi pravili.

Ob zaključku naložbe o njej veliko povedo že številke: javni vodovodni sistem ima v treh novozgrajenih vodohranih odslej 3.200 m3 zaloge vode, na novozgrajeno vodovodno povezavo med Colom in Hrušico bo priključenih približno 400 novih odjemalcev, izboljšano oskrbo s pitno vodo iz javnega vodovodnega sistema pa je s celovito nadgradnjo dobilo skoraj 17.000 priključenih uporabnikov. Za vsemi temi številkami pa je najbolj pomembno izboljšanje kakovosti življenja v občini Ajdovščina, ki ga prinaša zanesljiva oskrba s kakovostno pitno vodo. Ob tem ne gre prezreti, da so vsi novo zgrajeni objekti skrbno umeščeni v okolje.

Vrednost naložbe je bila na začetku ocenjena na 5,2 milijona evrov brez DDV. Z gospodarnim ravnanjem in učinkovitim strokovnim vodenjem investicije je Občina Ajdovščina ustvarila prihranek za vse tri vlagatelje. Končna vrednost naložbe je 4,7 milijona evrov brez DDV. Sofinanciranje iz evropskih in državnih sredstev znaša 3,2 milijona evrov, razliko pa prispeva Občina Ajdovščina.

kohezijski sklad

 

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kohezijskega sklada. www.eu-skladi.si