Premiera Zelenega fantka navdušila

datum: 18.11.2023
kategorija: Novice

Zeleni fantek, premiera lutkovne predstave skupine Žar

Lutkovna skupina Žar je sinoči na odru Dvorane prve slovenske vlade premierno uprizorila novo lutkovno predstavo. Napeta zgodbica o zelenem fantku z zelenega planeta je očarala poln avditorij non, nonotov, vnukinj in vnučkov. Skupina, ki letos obeležuje 20 let obstoja, je znova zažarela z imenitno animacijo in čudovito likovno podobo predstave.

Zeleni fantek, premiera lutkovne predstave skupine Žar V Dvorani prve slovenske vlade se je včeraj zvečer odvila premierna uprizoritev nove lutkovne predstave Lutkovne skupine Žar, ki deluje v okviru Društva Most, Univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina. Zeleni fantek je moderna zgodbica, napisal jo je Vinko Moderndorfer, in je po vsebini blizu sodobnim otrokom. Pripoveduje o fantku, Zelenem fantku, ki prileti iz drugega planeta in naleti na  deklico Ivano. Na poti do Ivanine šole ju čakajo napete dogodivščine, saj fantek ne razume, kako teče življenje na našem planetu. Tako s svojo zeleno barvo zmede semafor, ujezi hiše, ob živce spravi šolo … deklica Ivana se ga trudi na vso moč reševati, na koncu jima uspe pobegniti pred pobesnelim pralnim strojem in zgodbica se srečno konča. Se je res zgodila ali je bila to zgolj dekličina domišljija?

Predstava je v napetosti držala skoraj do zadnjega kotička napolnjen avditorij. Predstava je v napetosti držala skoraj do zadnjega kotička napolnjeno dvorano, od koder se je na trenutke slišal smeh, ob tistih najbolj napetih akcijah pa vzdihi. Lutkovni animatorji so se odlično izkazali, zgodbica se je filmsko odvijala. Poleg osrednjih dveh likov – deklice in fantka – v predstavi oživijo avtomobil, semafor, hiše, vitamini, pralni stroj. Odlikuje jo odlična minimalistična likovna in zvočna podoba – sceno sestavljajo zgolj lutke, ki so barvite, ene mogočne, druge zabavne, in ob pomoči dobre osvetlitve in zvočnih efektov imenitno ponazarjajo prizorišča dogajanja na majhnem odru. Glavni lutki je izdelal mojster Jože Zajec, ki že vrsto let sodeluje s skupino in je s svojimi nasveti pomagal tudi tokrat. Ostale lutke in sceno so izdelale članice skupine same.  Skupina lutkaric in lutkarjev je tokrat ustvarjala pod režijskim vodstvom Mare Pergar.

Lutkovna skupina Žar pri Društvu Most, Univerzi za tretje življenjsko obdobje AjdovščinaTretje življenjsko obdobje je lahko nadvse kreativno in ustvarjalno, nam že 20 let pripoveduje Lutkovna skupina Žar, ki je pravzaprav ena od študijskih skupin Društva Most, Univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina. Tako kot že z marsikatero dosedanjo predstavo se tudi z uprizoritvijo Zelenega fantka lahko mirno postavi ob bok profesionalcem. V vseh pogledih iz predstave vejejo odličen pristop in skozi leta pridobljena znanje in izkušnje. Bravo Lutkovna skupina Žar! Prva ponovitev predstave bo na praznovanju 25-letnice Društva Most, Univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina, 30. novembra, v Dvorani prve slovenske vlade Ajdovščina.