Policija svari k previdnosti zaradi vlomov!

datum: 20.11.2023
kategorija: Novice

Tudi na našem območju nepridipravi ne počivajo. Policija poziva k previdnosti, preventivnim ukrepom in samozaščitnim dejanjem. Obenem pozivajo občane, da več pozornosti namenijo morebitnemu zaznavanju sumljiv oseb in vozil po vaseh in stanovanjskih soseskah po mestu.

vlomPretekli teden so bili policisti obveščeni o vlomu v osebno vozilo na našem območju, zato pozivajo k ustreznim preventivnim dejanjem in večjo pozornostjo, zlasti ob zaznavanju sumljivih vozil in oseb v okolišu. Informacije občanov so v številnih primerih ključne pri izsleditvi storilcev, še sporočajo policisti.

Glede na izkušnje preteklih let storilci v avtomobile pogosto vlamljajo z razbitjem oz. poškodovanjem stekla in iz notranjosti vozil kradejo različne predmete. Storilci poleg tatvine vrednejših predmetov povzročijo tudi premoženjsko škodo na motornih vozilih. Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica vse primere vlomov preiskujejo in dodatno zbirajo obvestila z namenom izsleditve storilcev teh kaznivih dejanj. Pri tem ponovno opozarjamo, da je marsikatero od tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj moč preprečiti z upoštevanja osnovnih zaščitnih ukrepov. Na samozaščitno ravnanje namreč ne smemo pozabiti niti takrat, ko smo na npr. na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo oz. v krajih, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi (parkirišča ob rekah, izhodiščih za izlete v gore, ogledi  lokalnih znamenitosti, muzejih ipd).

S ciljem preprečevanjem tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj zato ponovno opozarjamo vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma ali tatvin v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujemo, da takoj pokličete Policijo.

Prav tako pozivamo občane, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil po vaseh oz. v stanovanjskih soseskah večjih mest. se tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije. Prav tako lahko policistom pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o storilcu: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal...

Arhivske fotografije vlomov v vozila iz preteklega obdobja (foto: Policija)