Vedno aktivno in veselo življenje Hiše dobre volje Ajdovščina

datum: 19.11.2023
kategorija: Novice

Kdo bi lahko verjel, da že eno leto skupaj gradimo to prekrasno zgodbo, ki jo piše vsak, ki prestopi prag naše prelepe Hiše dobre volje Ajdovščina. Hvaležni za vse dobro in lepo, ki se nam dogaja, še vedno objeti v topel spomin na živahno praznovanje našega 1. rojstnega dne, z veseljem listamo po albumu dogodkov zadnjega meseca. Koliko vas je, ki nas osrečujete!

tKulturno dogajanje:

S Kulturnim društvom Norma 7 smo si z doživeto kulturnico ustvarili prav posebno dopoldne – neverjetno ustvarjalne članice so nam v družbi barvitih in živih portretov, ki so nas živahno opazovali s slikarskih platen, interpretirale svojo poezijo, nam prebirale zgodbe ter s svojo energijo na nas pustile visok umetniški vtis.

»Pokloni čas, polepšaj dan!« in »Berimo skupaj!«:

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sprožil vseslovensko akcijo »Pokloni čas, polepšaj dan«, ki je ob mednarodnem dnevu starejših napisal marsikatero nepozabno zgodbo. Eno od teh smo v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja Ajdovščina in udeleženci programa Občine Ajdovščina Mladost na burji napisali tudi sami. Naše male sive celice smo na prijeten način razmigali z igrivimi deklamacijami, miselnimi igrami in starimi pregovori, ki so nam jih pod mentorstvom učiteljice Marjetice Stopar na zelo izviren način pripravile učenke in učenci 5. b razreda OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Da pa telo ne bi zaostajalo za našim umom, smo se s fizioterapevtko Saro z veseljem učili tudi vadbo za staranje brez poškodb. Z velikim veseljem pa smo sodelovali tudi v projektu »Beremo skupaj« in na polno uživali ob prijetnem branju dijakinje 1. letnika Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

Medgeneracijsko jesensko pomlajevanje:

S svojo prisrčnostjo nas redno razvajajo tudi otroci iz Vrtca Gnezdo, naši vedno razigrani sosedje, s katerimi smo z veseljem zapeli nekaj pesmi in se naužili njihove mladostne pristnosti. Obiskali pa so nas tudi otroci iz Ciriusa Vipava, ki so nam z gospo Lili in gospo Valentino pripravili krasen program, ki smo ga zaokrožili z nepozabnim druženjem ob skupnem jesenskem ustvarjanju. Skupaj s 3. b razredom OŠ Danila Lokarja Ajdovščina smo uživali v doživetih deklamacijah, svoje možgane smo krepili ob zagonetkah in ugankah ter ob gledališkem doživljanju kamišibaj zgodb. Ko smo z družabnimi igrami nahranili še svoj tekmovalni duh, smo se upoštevajoč pravilo »važno je sodelovati in ne zmagati« razveselili zapestnic prijateljstva in se v objemu razšli. Veselimo pa se tudi nadaljnjih srečanj z Luko in Laro, ki bosta v okviru projekta PUM Ljudske univerze Ajdovščina z našimi dobrovoljci in dobrovoljkami igrala družabne igre in prirejala ustvarjalne delavnice.

Skrb za zdravje:

Razveselili smo se rednega zdravstvenega obiska iz Doma upokojencev Nova Gorica, saj nas je naša glavna sestra Nataša seznanila s sezonskimi cepljenji, ki jih za zmanjšanje tveganja obolenj v zimskem času zdravstvo priporoča, fizioterapevtka Polona pa nam je predstavila pravilno vstajanje in prestavljanje iz vozička na stol in počivalnik. Njihovo srečanje je posebno tudi zato, ker s seboj vedno prineseta en kup pozitivne energije in smeha! Obiskala nas je tudi gospa Špela iz Centra za krepitev zdravja Ajdovščina in nam predstavila zdravo prehrano, ki je na dolgi rok ključna za uravnavanje sladkorja v krvi. Z veseljem smo dočakali rezultate meritev ravni krvnega sladkorja in ponosni ugotovili, da nima prav nihče povišane vrednosti! Presrečni, da smo zdravi, smo sprejeli skupno odločitev, da bomo še naprej vztrajali pri zdravih navadah, se vzajemno podpirali in se trudili  stvari še izboljšati.

Duhovna oskrba:

Izjemno toplo pri srcu nam je, ko nas obišče gospod Franc Likar, župnik iz župnije Ajdovščina, ki nam omogoča, da se mesečno duhovno podkrepimo. V oktobru nam je pripravil zelo lepo urico o angelih, v novembru pa o prazniku Vseh svetih. Hvaležni za to ljubezen.

tDigitalno opismenjevanje:

Prav malo ponosni pa smo, da nas je Inštitut za mladinsko politiko vključil v projekt »Digitalne veščine za starejše« in nam s tem dokazal, da res še nismo za staro šaro, ampak da se lahko še marsičesa naučimo! Že prvo srečanje nam je bilo zelo zanimivo – brez časopisa v rokah smo listali po Primorskih novicah, brez odhoda do njenih vrat smo poiskali delovni čas Lekarne, najlepše pa je bilo, ko smo začeli potovati … najprej smo se odpravili na domač naslov, nato pa svoj korak poslali v svet – obiskali smo Pariz, Švedsko in Madagaskar ter presenečeni ugotovili, da je postal svet še manjši, kot je bil nekoč. Splet nam je povedal tudi, koliko časa smo potrebovali za pot – če bi šli na Madagaskar peš, bi še sedaj hodili, z letalom, pa bi že obkrožili svet! Z velikim navdušenjem pričakujemo nadaljevanje in za gospo Anjo in gospo Antonelo že pripravljamo nova radovedna vprašanja. Kako lepo je biti v koraku s časom!

Če se nam želite pridružiti, ne oklevajte in nas kontaktirajte. Odprti smo vsak delavnik od ponedeljka do petka med 7 h in 17 h. Prisrčno vabljeni in dobrodošli! Če želite več informacij, se lahko obrnete na Hišo dobre volje na 051 230 883 ali hisa.ajdovscina@dung.si, vedno pa vam je na voljo tudi strokovna delavka Tina Krog na 051 605 699 ali tina.krog@dung.si.