Tudi ta konec tedna hrami odpirajo vrata

datum: 17.11.2023
kategorija: Novice

Od martina do božiča po vsej Vipavski dolini potekajo vinsko-kulinarični dogodki, obogateni s kulturnim programom ali ogledi znamenitosti in pohodi. Ta konec tedna bo živahno v Ajdovščini, Vipavskem Križu, v Šmarjah in Zavinu, odprta je tudi osmica pri Lovrinčkovih v Lokavcu. Vremenoslovci obetajo sončno soboto in nedeljo – izkoristite ju!

daroviKrajevna skupnost Ajdovščina vabi krajanke in krajane v soboto zvečer na tradicionalno martinovanje na dvorišče Doma krajanov, na pokušino mladega vina in na pečene kostanje. Poskrbeli so tudi za imeniten kulturni program – pel bo Mešani mladinski pevski zbor Srečko Kosovel pod vodstvom dirigentke Petre Habjanič Gregorc.

Odlična kulturna ponudba bo jutri tudi v Vipavskem Križu, kamor se vrača koncertni niz Zven grajskih sten v organizaciji Glasbenega društva Nova, tokrat v sodelovanju z Zavodom za turizem Vipavski Križ. Ob pokušini mladih vin bosta tako v soboto v Grajski kleti v Križu potekala kar dva koncerta – ob 18.00 koncertni recital flavtistke Annemarie Glavič, ob 20.30 pa še koncert kvarteta violončel Amos. Pred obema koncertoma bo organiziran tudi voden ogled Vipavskega križa s kulinarično pokušino in mladimi vini. Degustacije vin in lokalnih jedi v soboto zvečer prirejajo tudi v trgovinici Darovi Vipavske.

Vasica v Vipavski dolini - Šmarje (Foto: FB Vipavska dolina)V Šmarjah in Zavinu v soboto domači vinarji v soboto odpirajo hrame. Med 15.00 in 17.00 vabijo na voden ogled starega urbanega jedra vasi in Vrtovčeve spominske sobe, nato pa bodo sledile pokušine v šestih kleteh v Šmarjah in Zavinu. Še do nedelje je odprta tudi osmica pri Lovrinčkovih v Lokavcu, kjer se bodo zagotovo ustavljali tudi pohodniki po zaključku 21. pohoda po Vertovčevih poteh, ta bo krenil na pot po Vipavskih gričih zgodaj zjutraj. Še več napovedi dogodkov v nizu Vinski hrami Vipavske doline od martina do božiča pa boste našli na spletni strani »odprti hrami«