Sprejeta nova strategija za mlade

datum: 13.11.2023
kategorija: Novice

Strategijo za mlade je na seji predstavljal predsednik Mladinskega sveta Ajdovščina, Lan Žvanut.

Občinski svet je na minuli seji obravnaval in sprejel novo Strategijo za mlade, ki bo izpopolnila prejšnjo različico in bo v veljavi do leta 2028. Največ ukrepov v tokratni strategiji mladi namenjajo stanovanjski problematiki. Zeleno luč pa so svetniki na tokratni seji prižgali tudi sprejetju odloka o subvencioniranju nakupa stanovanjskih enot mladim.

Z letom 2023 se izteče obdobje veljavnosti Strategije za mlade za obdobje 2019–2023, ki jo je sprejel občinski svet v letu 2018. V tekočem letu je Mladinski svet Ajdovščina izpeljal potrebne aktivnosti za pripravo nove strategije, ki izhaja iz tesnega sodelovanja med vsemi organizacijami, ki delujejo na področju mladinskega dela. Namen strategije je tudi za nadaljnjih pet let vzpostaviti dolgoročno sistemsko podporno okolje za razvoj mladinske politike in mladinske dejavnosti v občini Ajdovščina ter s tem zagotoviti pogoje za uspešno integracijo mladih v posamezne dele življenja lokalne skupnosti, predvsem pa spodbuditi čim hitrejše osamosvajanje mladih in njihovo aktivno družbeno participacijo v lokalnem okolju. Občinski svet je na svoji deveti redni seji obravnaval in sprejel novo strategijo, ki s cilji in ukrepi zajema naslednja področja: izobraževanje, zaposlovanje mladih, stanovanjska politika, participacija in informiranje, mladinsko organiziranje, sociala in prostovoljstvo, mobilnost, prosti čas, družbeno-kulturne dejavnosti, šport in drugo. Posebna skrb je pri tokratnih ukrepih namenjena stanovanjski problematiki z dvema novima ukrepoma, in sicer s projektom Hiše za mlade in mlade družine, ki je v prvi fazi načrtovan v Dobravljah s šestimi hišami. Občinski svet pa je v drugi obravnavi prav tako na tokratni seji podal zeleno luč tudi za subvencioniranje nakupa stanovanjskih enot mladim v občini Ajdovščina. Občina Ajdovščina želi mladim in mladim družinam pomagati pri procesu osamosvajanja, zato ukrep predvideva subvencioniranje nakupa stanovanjske enote v občini Ajdovščina, s katerim se bo upravičencem dodelilo enkratno subvencijo za prvo reševanje stanovanjskega problema na območju občine Ajdovščina. Realizacija dodelitve subvencij je predvidena preko javnega razpisa. Višina subvencije bo določena v ustrezno večji višini (do največ 20.000 €), da bi se lahko z enkratnim ukrepom bistveno pripomoglo mladim k reševanju prvega stanovanjskega problema.

Poleg stanovanjske politike je v novi strategiji poudarek tudi na snovanju in razvoju kadrov, zlasti tistih v lokalnem javnem sektorju, saj si resnično želimo, da mladi v naši skupnosti razvijejo ne zgolj poklicne kompetence, temveč tudi občutek pripadnosti skupnosti, je ob novi strategiji izpostavil župan Tadej Beočanin.