S slovesno akademijo pospremili umetnost na dobrodelno pot

datum: 12.11.2023
kategorija: Novice

Foto Škofijska karitas Koper

Škofijska karitas Koper je v petek zvečer v dvorcu Lanthieri v Vipavi s tradicionalno slovesno akademijo odprla prvo v nizu dobrodelnih prodajnih razstav umetnin, nastalih na likovni koloniji Umetniki za karitas, ki je letošnjega avgusta potekala na Sinjem vrhu. Hkrati pa je dogodek pomenil tudi zgodnji uvod v letošnji Teden karitas, ki bo potekal med 27. 11. in 3. 12.

Jožica Ličen, foto Škofijska karitas Koper 'Mir v tej hiši' je pomenljiv slogan letošnjega dobrodelnega umetniškega projekta, katerega izkupiček se namenja otrokom, ki so morali zaradi vojne zapustiti svoje domove in zaživeti v Sloveniji. Že vseh 29 let je na čelu projekta njegova snovalka, Jožica Ličen, tudi častna občanka občine Ajdovščina, ki jo cenimo prav zaradi njenega neizmernega prizadevanja za dobro ljudi. Letošnja razstava obsega 76 likovnih del, na petkovi slovesnosti jo je podrobneje predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, sodelavka projekta Umetniki za karitas že od samega začetka. Na letošnji koloniji na Sinjem vrhu je ustvarjalo 11 umetnic in umetnikov iz petih držav, na čelu z letošnjim dobitnikom Prešernove nagrade, slikarjem Hermanom Gvardjančičem. Razstava bo v dvorcu Lanthieri v Vipavi na ogled do 28. novembra. Foto Škofijska karitas Koper Umetnine so na petkovem odprtju razstave s slovesnimi besedami na pot pospremili koprski škof dr. Jurij Bizjak, voditeljica projekta Jožica Ličen, župan Občine Vipava mag. Anton Lavrenčič, rektor Univerze v Novi Gorici dr. Boštjan Golob ter podžupana občine Ajdovščina in Mestne občine Nova Gorica. »To zgodbo ne žlahti zgolj umetnost, niti ne zgolj dobrodelnost. Žlahtijo jo dobre misli, ki z umetnostjo dobrodelno potujejo po mnogih razstavnih prostorih … Plemeniti jo vsakoletna, jasno izražena in vsakomur razumljiva simbolna misel, vedno uprta v človeka, v skrb za njegovo dobrobit …,« je med drugim v svojem nagovoru povedal ajdovski podžupan Matjaž Bajec.  

Razstava likovnih del bo v dvorcu Lanthieri v Vipavi na ogled še do 27. novembra, nato pa se bo odpravila na dobrodelno pot z namenom plemenitenja družbe z umetnostjo in dobrodelnostjo. Letošnji Teden karitas, katerega osrednji dogodek bo veliki koncert Klic dobrote, z neposrednim prenosom na nacionalni televiziji, 29. novembra zvečer, pa bo potekal pod geslom 'Upanje za vse', od 27. novembra do 3. decembra.