Pred nami je največji vinogradniški praznik

datum: 11.11.2023
kategorija: Novice

Tradicionalni običaj na martinovo na Brjah - furman pobira vino pri domačih vinogradnikih.

V Kani je Jezus vince posvetil, in vino postane še dan današnji na altarju, o čudo! Bogu nar perjetniši dar; zatorej ga mora človek le po pameti in s hvaležnostjo uživati. Svojim unukam hočem naročiti, da te imajo, draga tertica, še saditi in vedno skerb zate imeti; pa tud tvojo pravičnost jim hočem oznaniti, de kdor od tvojiga sadu po pameti uživa, temu le ti dneve osladuješ, kdor pa ta svet v nemar pusti, mu jih ogrenjuješ. (Matija Vertovec)

tZa uvod smo si izposodili odlomek iz spisa 'Vinske terte hvala', ki ga je Matija Vrtovec zapisal davnega leta 1843, njegov 'svet' (nasvet) pa je še kako na mestu tudi za današnjo rabo. Že od Vrtovčevega časa je znano, da domači vinarji in vinogradniki znajo negovati trto in da so tudi odlični kletarji. Tako ni strahu, da kljub slabim vremenskim pogojem in okrnjeni letošnji letini, vino nebi bilo dobro. 

 

Danes je martinovo, največji praznik vinogradnikov, ko iz mošta tnastane vino. Navada je, da vinogradniki na ta dan na pokušino povabijo vse, ki so pomagali pri bendimi. Številni vinarji pa na ta dan odpirajo vrata svojih kleti vsem ljubiteljem naših vin. Največje martinovanje v naši bližini bo že po tradiciji na Brjah, od koder je doma tudi najstarejše vipavsko vinogradniško društvo, katerega član je bil celo sloviti pesnik Simon Gregorčič. V goste so povabili ansambel Saša Avsenika, še tpred koncertom pa bodo potekale pokušine po brejskih kleteh. Kozarce za popotovanje po hramih so že razprodali, zato pa so še vedno na voljo vstopnice za večerni koncert. Skozi dolino se bo danes zapeljal Vinski vlak. Vrača se tudi tradicionalno veliko martinovanje v Vipavskem hramu v Vipavi, kjer bo za zabavo nastopil Dejan Vunjak. Odpirajo se osmice na vipavskih kmetijah. Vinsko-kulinarične prireditve na Vipavskem pa se z martinovim komaj začenjajo – še vse do božiča bo moč pokušati dobrote Vipavske doline – spremljajte program dogodkov Vinskih hramov Vipavske doline.

Vino je zelo priljubljena pijača, ne gre pa zanemariti posledic alkohola. Poskrbite za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu – če se odpravljate martinovat, si pot organizirajte tako, da bo varno. Predvsem ne sedajte za volan, če boste pili. In - držite se nasveta Matije Vrtovca – uživajte ta božji dar po pameti, pa vam bo dneve osladil; če boste to pustili vnemar, se vam nič dobrega ne piše, pravi Vrtovec.