Pričele so se jesenske zasaditve

datum: 07.11.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Sajenje dreves ob nogometnem igrišču.

Včeraj so v Ajdovščino prispele sadike dreves in trajnic za jesenske saditve. Pripravljalna dela za jesenske zasaditve so se že pričela – po mestu se bo dosajevalo tako drevesa kot trajnice. Pričenja pa se tudi podeželski del projekta Zelena Ajdovščina.

tKako se bo lotilo sajenje dreves in trajnic po naših podeželskih krajevnih skupnostih, bo natančno določeno na petkovem operativnem sestanku. Krajevne skupnosti so že izrazile svoje želje, ki pa so zelo različne, saj so tudi situacije po posameznih vaseh različne.

 

Se pa aktivno začenjajo jesenske dosaditve po mestu. Že pred časom so bili očiščeni »zeleni pasovi« med cesto in kolesarskimi stezami po celotni Goriški in ob cesti proti Lokavcu. Pasove se pripravlja za nove zasaditve trajnic. Na nekaterih delih bodo urejeni tudi namakalni sistemi. Tako bo med drugim v celoti namakan zeleni pas med Ajdovščino in Lokavcem. Pasovi so že napolnjeni s kakovostno rastno zemljo - vanje je v debelini najmanj 20 cm vgrajen humus. Po mestu bodo v te pasove zasajene trajnice, saditve že potekajo. Na poti proti Lokavcu pa so danes na zanimiv način sejali rožnik, torej trajni travnik s travniškim cvetjem. Tako imenovana 'vodna setev' je način ozelenitve površine z raznimi mešanicami semen in 'mulčem'. Mulč je zmlet material lesa ali celuloze, ki deluje kot bio lepilo, ki v mešanici po nanosu vodne mase poskrbi, da se na posejani površini zmes strdi, zlepi in ustvari prekrovni sloj podoben filcu ali kopreni. Vodna setev je priporočljiva za stabilizacijo utrjenih površin brežine, za obnov vegetacijske plasti in za nadzor erozije. Poleg tega pa tako posejana in zavarovana semena hitro klijejo in kakovostno rastejo.

Začelo pa se je tudi dosajevanje dreves po mestu, prav danes se jih sadi okoli nogometnega igrišča z umetno travo na ajdovskih Policah.

Naj raste!