V Ajdovščini bo nov program za osebe z demenco in njihove bližnje

datum: 07.11.2023
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina bo sofinancirala nov program za izvajanje posebne oskrbe in izboljšanje kvalitete bivanja oseb z demenco in njihovih svojcev v domačem bivalnem okolju. Program se bo pričel izvajati že s tem letom.

tObčina Ajdovščina krepi kvalitetno starost na več področjih. Pred kratkim je bil objavljen Javni razpis za sofinanciranje izvedbe programa za osebe z demenco in njihove bližnje. Demenca je prisotna že skoraj v vsaki družini in pomembno zaznamuje življenje širše družine, ne samo osebe z demenco. Prav letos je bila na državni ravni sprejeta nova Strategija za obvladovanje demence, kjer so zajeta področja preventive, pravočasnega diagnosticiranja, zmanjševanje stigme, prenos znanja o življenju z demenco ter post-diagnostične obravnave.

V Občini Ajdovščina bomo vzpostavili mrežo pomoči, ki bo povezovala različne deležnike na področju demence kot dragocen mehanizem za skupno učenje in krepitev sposobnosti življenja z demenco. V izkustvene skupine bodo vključene osebe z demenco, svojci in drugi bližnji oseb z demenco, formalni in neformalni oskrbovalci ter tako strokovnjaki kot svetovalci. Program, ki bo obsegal 6 individualnih srečanj, bo izvajal Zavod D – Svetovalni center za demenco, ki je bil izbran na razpisu. Oseba z demenco bo v začetni fazi pridobila pomembne informacije, kako lahko sama vpliva na načrtovanje lastne starosti ter kaj vse lahko kljub bolezni še vedno počne in na kakšne načine lahko zmanjšuje hitro napredovanje bolezni. Predvidenih je šest srečanj, v katerih bo na individualen način predstavljeno, kako uporabiti ustrezno komunikacijo, kako ohraniti lastno zdravje, kakšne pravice pripadajo osebi z demenco, kakšne so možne oblike bivanja, izdelan bo tudi osebni načrt oskrbe in izdelava priporočil za prilagoditev v domačem okolju.

Svetovanja bodo potekala po vnaprej sestavljenem terminskem planu – v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih, eno srečanje pa bo potekalo v domačem okolju (bivalne prilagoditve). Svetovanje bo potekalo od decembra 2023 do februarja 2024. Za prijave in več informacij pišite na centerzademenco@gmail.com ali na telefon 041 782 827.

Poleg teh šestih srečanj je pred sami začetkom svetovanj predvideno tudi uvodno predavanje z naslovom Kako zmanjšati tveganje za razvoj demence, namenjeno širši javnosti, na katerem bo predstavljen nadaljnji potek srečanj. Predvidoma bo to  srečanje še v tem novembru.