Prva nedelja po martinovi – 21. pohod po Vertovčevih poteh

datum: 06.11.2023
kategorija: Novice

Foto utrinki z lanskega Vertovčevega pohoda

Povabljeni na 21. pohod po Vertovčevih poteh, prvo nedeljo po martinovi nedelji, letos torej 19. novembra. Poti so odlično pripravljene, dobro opremljene, še pred pohodom pa se obetajo tudi zanimive novosti.

tNa sončno soboto sredi oktobra so se člani Društva Matija Vertovec odpravili na pot – na obhod in pregled Vertovčevih poti pred letošnjim pohodom. Porezali so vse vejice, ki so silile na pot, preverili, če so pravilno nameščene vse usmerjevalne tablice in se pogovorili kako bo tekel letošnji pohod. Program ostaja enak – v nedeljo, 19. novembra, vas od 7. ure naprej čakamo pod mogočnim hrastom, od koder boste krenili na pot – najprej proti Dolenjam, mimo Sv. Marjete na Planino, od tam skozi Marce ter preko ali pa mimo Ojstrega vrha do kapelice na križpotju z Gaberjami. Mi jo tu uberemo proti Šmarjam, v Potoku naredimo ovinek skozi Jakuline. Šmarje ostajajo središče pohoda – tu bo na voljo topla malica, v cerkvi Marijinega imena bo potekala maša za pohodnike, po njej pa pred cerkvijo še proslava. Tudi letos je svoj prihod že naznanila godba iz Mengša – glasbeni gostje bodo igrali na različnih lokacijah na poti. Za kulturna doživetja bodo poskrbeli še Tamburaški orkester Danica iz Dobravelj, pa oktet Castrum, domačini in še kdo.

Poti so odlično pripravljene in dobro uhojene. Ob njih je že veliko opreme – tako klopi in miz za počitek, kot informativnih tabel – še pred pohodom bo na čudoviti razgledni lokaciji nameščena še ena, nekoliko drugačna, zagotovo atraktivna. Kar na petih točkah pohodnih poti pa so nameščeni tudi pitniki, tako da na pohod pridite le dobro obuti, primerno oblečeni, v nahrbniku pa bo zadoščala le dobra volja in – pridite s svojim lončkom! Tudi letos namreč društvo nadaljuje trajnostno, naravi prijazno akcijo, in se v celoti odpoveduje plastiki. Bo pa na izhodišču mogoče kupiti društveni lonček.

Nabrusite gojzarje in označite v koledarju – prvo nedeljo po martinovi nedelji se odpravimo po Vertovčevih poteh.