Razstava Umetniki za karitas na slovesni akademiji

datum: 05.11.2023
kategorija: Novice

Škofijska karitas Koper v petek, 10. novembra 2023, ob 19. uri, prireja v dvorcu Lanthieri v Vipavi slovesno akademijo, kot uvod v Teden karitas in odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 29. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas, na Sinjem vrhu nad Ajdovščino pod naslovom »Mir tej hiši«.

tNavzoče bo nagovoril koprski škof dr. Jurij Bizjak, pozdravili nas bodo predstavniki občin Vipava, Ajdovščina in Nova Gorica, rektor Univerze v novi Gorici dr. Boštjan Golob ter voditeljica projekta Umetniki za karitas, ga. Jožica Ličen. Z glasbo bo večer obogatil godalni kvartet Immenso v sestavi: Ajda Furlan, Makrina Quinzi, Jakob Andrej Quinzi in Vida Furlan. Dogodek bo povezovala Nataša Nardin.

Projekt Umetniki za karitas, bo predstavila Anamarija Stibilj Šajn, likovna kritičarka in strokovna spremljevalka kolonije in razstav. Za prijetno druženje bodo poskrbele sodelavke Vipavske območne karitas. Na razstavi bo na ogled 76 likovnih del.  Geslo kolonije in  razstav 2023/2024  »mir tej hiši« so vzete iz Lukovega evangelija v katerem Jezus pošilja svoje učence po svetu in pravi: »V katero koli hišo pridete, recite najprej: ›Mir tej hiši!‹«

Tako kot karitasovi sodelavci so tudi umetniki glasniki miru in dobre volje. Z deli, ki so nastala v letošnji koloniji, želimo v kraje in hiše, v katerih bodo likovna dela našla svoj prostor, prinašati mir. Vsi, ki sodelujemo v projektu Umetniki za karitas, želimo ljudem sporočiti, da tako umetnost kot dobrodelnost presegata delitve, spore, celo vojne. Sporočiti želimo, da smo vsi poklicani, da drug drugemu prinašamo mir, da drug drugemu pomagamo, drug drugega spoštujemo. Dar od nastalih del je zato letos namenjen otrokom, ki so morali zaradi vojne zapustiti svoje domove in zaživeti v Sloveniji.

Utrinek s preteklih kolonij Umetniki za karitas.Strokovni svet kolonije, ki ga sestavljajo: voditeljica Jožica Ličen, koordinatorka projekta Marjana Plesničar Jezeršek, likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter likovni ustvarjalci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Azad Karim, Silva Karim in Igor Zimic, je v skladu s Pravilnikom izbral naslednje udeležence: BAGRAT ARAZYAN (Armenija), EDUARD BELSKY (Ukrajina), NATALIA BEREZINA (Rusija), NUŠA DUPALO LOSS (Nemčija), DANILO JEREB (Slovenija), SVITLANA LEBIGA (Ukrajina), MILAN RAZBORŠEK (Slovenija), PAVLE ŠČURK (Slovenija), META ŠOLAR (Slovenija) in častni gost HERMAN GVARDJANČIČ, Prešernov nagrajenec 2023.

Izbranim udeležencem so se z darovanimi deli pridružili tudi strokovni sodelavci, udeleženci preteklih kolonij ter drugi darovalci, ki so želeli prispevati svoj košček v zgodbo o lepem in dobrem.  Razstava 29. likovne kolonije bo na ogled do 28. 11. 2023. V 29-ih katalogih (199 –2023) je zapisanih 225 različnih imen udeležencev ter 462 različnih imen darovalcev, ki so ustvarili več kot 3.300 likovnih del. Od teh jih je 2.600 že našlo lastnike.

Umetniki za karitas na lanskem ustvarjanju na Sinjem vrhu. Foto:Sinji vrhLikovna kolonija je prvi del mednarodnega projekta Umetniki za karitas, ki se nadaljuje v potovanje razstav. V vseh teh letih je bilo več kot 380 razstav po Sloveniji, vsako leto v Gorici in Trstu, dvakrat smo bili v Rimu, trikrat v Bruslju, enkrat na Dunaju in v Sarajevu. Lansko leto so slike potovale po naslednjih razstaviščih: Sinji vrh; Dvorec Lanthieri, Vipava; Galerija Ars, Gorica; Galerija Družina, Ljubljana; URI Soča, Ljubljana; Zavod Marianum, Veržej; Zavod Marije in Marte, Logatec, Frančiškova dvorana, Sveta gora; Mladinski center Ajdovščina.  Slike so poleg tega razstavljene še v Centru karitas v Ajdovščini, v računovodski hiši Contall v Novi Gorici, v Domu Stella Maris v Strunjanu in Domu duhovnosti Kozina.

Glavni namen celotnega projekta je, poleg zbiranja sredstev za pomoči potrebne, druženje umetnikov, darovanje njihovega časa in talenta, pa tudi plemenitenje družbe z umetnostjo in dobrodelnostjo. Poleg tega so razstave, ki potujejo, vračilo umetnikom, za njihov darovani talent in čas. Katalog letošnje kolonije je dostopen na spletni strani Škofijske karitas Koper: https://portal.rkc.si/uploads/0224/files/2023-10/vsebina-594/katalog_umetniki_23_web_ebfc.pdf

Pripravila: Marjana Plesničar Jezeršek, koordinatorka projekta Umetniki za karitas,