Oktober, mesec požarne varnosti

datum: 23.10.2023
kategorija: Novice

Oktober po tradiciji namenjamo tudi ozaveščanju o preprečevanju požarov, požarni varnosti. Letošnji je posvečen preprečevanju požarov v naravi. Ajdovski prostovoljni in poklicni gasilci so mesec obeležili tudi s skupno vajo »varno delo na višini«.

LetoRšnji oktober, mesec požarne varnosti, je posvečen preprečevanju požarov v naravi. Temo je zagotovo spodbudil lanski požar na Krasu, največji v zgodovini naše države. So pa požari v naravi vse prevečkrat posledica človeške nepazljivosti ali neprevidnosti pri uporabi odprtega ognja. Letošnje preventivne aktivnosti se tako osredotočajo na preprečevanje vzrokov za nastanek požara, preventivne napotke za varno kurjenje na prostem, usmeritve za ravnanje ob evakuaciji in po njej ter druge koristne informacije in nasvete. Promocija varnih aktivnosti poteka na več ravneh, ena zanimivejših pa je zagotovo nagradna križanka, objavljena tudi v našem lokalnem Latniku, ki so jo skupaj sestavili organizatorji »ognjevarnega oktobra«: Uprava RS za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, Združenje slovenskih poklicnih gasilcev, Slovensko združenje za požarno varstvo ter Zavod za gozdove Slovenije.

TTudi ajdovski gasilci so oktober dobro izkoristili. Že poleti, po neurju v Tihi dolini, so se dogovorili za skupno vajo o varnem delu na višini, ki so jo izvedli v oktobru. Odziv je bil odličen – vaje so se udeležili člani GRC Ajdovščina, Gasilske zveze Ajdovščina in vseh ajdovskih PGD-jev ter PGD Vrhpolje pri Vipav in PGD Podnanos. Prostovoljni gasilci s Cola so mesec požarne varnosti obeležili z izletom h kolegom v Grosuplju, kjer so si ogledali njihov gasilski muzej ter operativne prostore in opremo, sledil je še ogled gasilske enote na vojaškem letališču v Cerkljah. Prostovoljnim gasilcem iz Ajdovščine je dan odprtih vrat odnesel dež, je pa prav v oktobru pričel z delom gasilski krožek v Ajdovščini. PGD Selo na Vipavskem pa je letošnji oktober pričelo z obiskom XVIII. kongresa Gasilske zveze Slovenije, ki je potekal 6. in 7. oktobra v Žalcu, tudi s sodelovanjem na paradi in zaključni slovesnosti.

Prav vsi – poklicni in prostovoljni gasilci – pa so se ob promocijskih aktivnostih ozaveščanja o preprečevanju požarov – v oktobru veliko posvečali izobraževanju, predvsem na operativni bazi. Gasilstvo je dejavnost in poklic, ki zahteva stalno izpopolnjevanje in osveževanje nadvse pomembnih znanj, saj rešujejo tudi življenja.