Portreti z Ajdovske tržnice: Matevž Orel

datum: 22.10.2023
kategorija: Novice

"Tata redi ovce že 40 let, vedno je bila kakšna pri hiši," ponosno pove Matevž Orel, ki je pred sedmimi leti od očeta Damijana prevzel kmetijo in dopolnilno dejavnost sirarstva. Mlečni izdelki z vipavskih Brgov, kot so Orlovi poimenovali svoje dobrote iz ovčjega mleka, nas vsako drugo soboto v mesecu razveseljujejo na Ajdovski tržnici.

matevž orel Družina Orel ima v Šmarjah globoke korenine. Damijan Orel je od staršev podedoval kmetijo, ki je zaradi njegove ljubezni do reje ovc danes poznana po odličnih ovčjih sirih. Njegov sin Matevž, inženir kmetijstva, nadaljuje očetovo pot. Mladi prevzemnik kmetije je ob pomoči družine povečal čredo in poskrbel, da so njihovi izdelki našli pot do številnih kupcev.

Kako se je v Šmarjah začela vaša sirarska zgodba?

Tata je pred desetletji spoznal ljudi iz Loga pod Mangartom in je začel tja voziti ovce na pašo. Nato je zamenjal pasmo in se vključil v pašno skupnost. Vse do leta 2006 smo imeli ovce poleti na Bovškem in hodili tja, kolikor so terjale naše obveznosti v pašni skupnosti. Občasna prisotnost na planinah je očetu ustrezala, a sezona je bila tam kratka. Zato se je odločil, da s predelavo mleka prične doma. V tujini se je udeležil izobraževanja za sirarje, nato je leta 2007 postavil lastno sirarno in povečal čredo. Tata je še vedno hišni sirar, ostali v družini mu pri tem samo pomagamo.

Se danes na vaši kmetiji ukvarjate samo z ovčerejo in sirarstvom?

Ja, specializirali smo se za pridelavo in predelavo ovčjega mleka. Za lastne potrebe redimo tudi nekaj govedi in imamo manjši vinograd. Vir preživetja pa predstavljajo ovce.

Za svoje mlečne izdelke ste izbrali malo neobičajno ime.

(smeh) Marsikdo pomisli, da je v imenu pravopisna napaka, a ni. Naše ovce se pasejo na hribčku, ki ga domačini imenujemo Brgé, zato smo izdelke poimenovali Z vipavskih Brgov. Ime se je lepo prijelo.   

Katere izdelke ponuja vaša kmetija?

Večino naših izdelkov predstavljajo trdi polnomastni ovčji siri iz surovega mleka. Zorijo tri do štiri mesece, nekaj sira pa tudi staramo tja do leta in pol. Na željo kupcev včasih prodamo tudi mlad sir. Iz sirotke izdelujemo priljubljeno albuminsko skuto, ki je bogata z lahko prebavljivimi beljakovinami. Precej zanimanja je tudi za sveže ovčje mleko, v bodoče pa načrtujemo tudi izdelavo ovčjih jogurtov.

Kakovosti posvečate veliko pozornost, kajne?

Ja, kakovost je pomembna, kupci morajo biti zadovoljni. Veseli smo, da kakovost naših izdelkov prepoznavajo tudi strokovnjaki. Letos smo na Ptuju, na festivalu Dobrote slovenskih kmetij, dobili dve zlati priznanji, za ovčji sir in ovčjo albuminsko skuto.

Kje vse prodajate vaše mlečne izdelke?

Vsako drugo soboto prihajamo na Ajdovsko tržnico. Naše izdelke prodajajo nekatere trgovine na Obali, v Posočju, v Brdih, na Krasu, v Novi Gorici in v Vipavi. Veliko prodamo kar preko Facebooka. Objavimo, kam in kdaj bomo dostavljali, ljudje nato naročijo. Dostavljamo v različne primorske kraje, pa tudi v Ljubljano in njeno okolico. Te dostave vzamejo veliko časa, zato bi si želeli, da bi več prodajali v trgovinah, ki ponujajo slovenske lokalne izdelke. Naše sire pogosto prodajamo tudi na dogodkih.

Eden od dogodkov pa pride k vam domov, kajne?

(smeh) Ja, Pohod po Vertovčevih poteh je velik dogodek. Pot vodi mimo naše hiše. Vsako leto tu postavimo stojnico in prodamo veliko sira. Novembra bo spet, se ga že veselimo.

So vaše ovce v Šmarjah varne pred zvermi?

Zaenkrat so še varne. Pred leti smo imeli težave s potepuškimi psi, zdaj pa včasih ob večerih slišimo šakale. Samo upamo lahko, da bomo čredo uspešno obvarovali pred napadi zveri.