Prihajajo nove sadike za jesenske zasaditve, tudi za nadomeščanje poškodovanih drevesc

datum: 19.10.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Vzorčenje obolelih trepetlik ob cesti proti Lokavcu.

Pričenja se jesenski del projekta Zelena Ajdovščina. Podjetje Flora Sport bo še pred sajenjem novih drevesc najprej odstranilo vsa odmrla in obolela oziroma poškodovana drevesa ter jih nadomestilo z novimi. Žal je odstotek dreves, ki jih je potrebno odstraniti, višji od pričakovanih 10 odstotkov.

Obolela ali poškodovana drevesa bodo odstranjena in nadomeščena z novimi, zdravimi sadikami. Pri spomladi posajenih drevesih ni šlo vse po načrtih, prekrižale so nam jih glive in žuželke. Tako smo se veselili prvih ozelenitev, čez poletje so vzdrževalci skrbno polnili zalivalne vreče z vodo, a že sredi poletja smo opazili, da vsa drevesa niso zdrava. Sredi septembra je bil zato izveden strokovni pregled vseh dreves, vzorce pa smo posredovali v analizo Laboratoriju za varstvo gozdov.

Upoštevaje priporočila bodo izvajalci pred pričetkom novih jesenskih zasaditev poskrbeli, da se odstranijo in uničijo vsa drevesa, ki imajo znake napada žuželk na deblu, ter vsa drevesa, ki imajo na deblu nekroze. Drevesa bodo izkopali, odstranjene rastline sežgali, na odstranjena mesta pa posadili nova drevesa. Maksimalna pozornost vseh vključenih je že sedaj namenjena kakovosti sadik, da bodo te vitalne in zdrave. V teku sta namreč naročilo in prevzem nadomestnih sadik v drevesnici.

Pričakovana mortaliteta dreves po prvi sezoni znaša okrog 10 odstotkov. Mlada drevesa po transportu in presaditvi v novo okolje doživijo t. i. presaditveni šok, ki je posledica izgubljenega koreninskega sistema, transporta in rastnih pogojev v mestnem okolju. V kombinaciji s poletnimi izredno visokimi temperaturami lahko drevo kljub izdatnemu zalivanju odmre. Po treh rastnih sezonah drevesa ne potrebujejo več začetnega, intenzivnega vzdrževanja, ter se prilagodijo na nove razmere.

Žal je odstotek obolelih oz. poškodovanih spomladi posajenih dreves višji od pričakovanega. Najbolj prizadet je odsek vzdolž kolesarske poti proti Lokavcu, kjer bo potrebno zamenjati več kot 90 trepetlik.  Na prizadetih trepetlikah so z morfološko metodo prepoznali v vzorcih več vrste gliv: Cytospora nivea, Diaporthe spp., Botryosphaeria spp., pa tudi napad žuželk iz rodu Agrilus. Pri ostalih drevesnih vrstah so deleži obolelih oz. poškodovanih dreves veliko nižji, gre za razpršene lokacije po celotnem mestu, je pa bila v vzorcih teh dreves poleg gliv ugotovljena tudi prisotnosti žuželk iz rodu Agrilus (krasniki) in podlubnik Xyleborinus saxeseni.

Trenutno potekajo intenzivne priprave in pripravljalna dela za jesensko sajenje v mestu in okoliških krajevnih skupnostih. Po zasaditvah bo potrebno poskrbeti tudi za zalivanje izven mesta.  Veseli smo pozitivnega odziva gasilcev PGD Šmarje, ki bodo pomagali in sodelovali s KSD Ajdovščina pri zalivanju na območjih KS Šmarje, KS Velike Žablje in KS Gaberje.