Garaža išče mentorje prostovoljce!

datum: 18.10.2023
kategorija: Novice

Garaža je opremljen prostor, ki deluje pod okriljem Zavoda Beta. Z množico svojih brezplačnih programov je usmerjena k izboljšanju kakovosti življenja vseh. Že sam prostor in oprema vabijo k rednemu obiskovanju. V oktobru so zagnali novo sezono mentorskega programa in garažnega krožka, medse pa zaradi vse večjega zanimajo vabijo nove moči – mentorje prostovoljce.

tNadvse aktiven program Garaža, ki ga snujejo v Zavodu Beta, je tudi letos z oktobrom pričel z novo sezono, ki traja celo šolsko leto, aktivni pa so tudi na drugih področjih, med drugim so se vključili v projekt, v katerem je kot poligon za integracijo priseljenk v lokalno okolje in razvoj socialne mreže. Nasploh pa je prostor Garaže namenjen vsakršni ustvarjalnosti. Prvotni namen je navduševati otroke in mlade za znanost in tehnologijo. Delavnica v prvi vrsti nudi praktično neformalno izobraževanje, kar je ključno vodilo projekta. »Verjamemo, da bomo z aktivnostmi v Garaži na področju izobraževanja otrok in mladih ter s spodbujanjem prostovoljnega mentorstva na dolgi rok pripomogli k dodatnemu tehnološkemu in gospodarskemu razvoju v regiji,« izpostavljajo koordinatorji projekta.

V oktobru 2023 so zagnali novo sezono Mentorskega programa ter Garažnega krožka, ki traja celo šolsko leto, enkrat tedensko – udeleženci tehnično ustvarjajo pod vodstvom prostovoljnih mentorjev (strokovnjaki iz področji STEM) ter skozi praktične delavnice pridobijo različne veščine, za katere v šoli velikokrat zmanjka časa.

tMentorski program je namenjen učencem zadnje triade osnovne šole, dijakom srednjih šol ter študentom, da pridobijo praktična tehnična znanja. Zaželene so izkušnje in predvsem motivacija za delo na tem področju. Brezplačni program bo tudi letos potekal praviloma enkrat na teden celo šolsko leto, v popoldanskem času (ali po dogovoru med vikendom) pod vodstvom strokovnih mentorjev, ki pokrivajo različna tehnična področja.
Skupine so oblikovane po interesih. Manjše skupine, od 1-5 udeležencev ali individualno, omogočajo poglobljeno delo in pridobitev strokovnih veščin. Program je ciljno usmerjen in izredno praktično naravnan. Primeren je kot dopolnilni člen podjetniških krožkov, tehničnega pouka ali različnih natečajev, kjer je potrebna izdelava prototipa, tako osnovnih kot srednjih šol. Želimo si pa predvsem inovativne dijake in študente, ki imajo lastno idejo za izdelavo izdelka.

Program Garažni krožek je namenjen mlajši starostni skupini otrok druge triade osnove šole (9–12 let) in bo potekal vsako soboto, od 15.00 do 17.00, v Garaži, čez celo šolsko leto.

Krožek je prilagojen otrokom, da osvojijo temeljna osnovna znanja tehnike, elektrotehnike, strojništva in programiranja. S tem znanjem bodo v prihodnje lahko izdelovali inovativne izdelke in raziskovali ta področja bolj poglobljeno.

tVpis v prostovoljno mentorstvo

Vrata so odprta tudi za mlade odrasle, upokojene tehniške strokovnjake ter vse ostale, ki čutite klic po predajanju znanja in navduševanju mlajših nad tehniko in tehnologijo.

Ker se zanimanje in število udeležencev vsako leto večata, iščemo dodatne moči v krogu prostovoljnih mentorjev. Če obvladaš katero od tehničnih področij in imaš željo za predajanje znanja mlajšim generacijam, se nam pridruži v mentorstvu!

 

Naloge mentorja v sklopu Garažnega krožka:

-        načrtovanje dejavnosti (priprava delovnega plana za sezono skupaj z ostalimi mentorji),

-        pomoč na srečanjih (več mentorjev več ve),

-        samostojna izvedba srečanj (vodenje določene tematike, po 2 šolski uri).

 

tGaraža nudi mentorjem brezplačno (za potrebe krožka):

-        uporabo opremljenega prostora (z orodij, stroji in delovnimi površinami),

-        uporabo računalniške opreme (računalniki, projektor, programska oprema …),

-        različne materiale za obdelavo (les, kovina, pleksi steklo, filamenti za 3D tiskalnik …).

 

Prijavi se danes na spletni strani https://garazawajdusna.si/ (pod zavihkom kontakti najdeš prijavni obrazec).

Ali nas kontaktiraj na preko elektronske pošte institut@zavod-beta.si ali pokliči na telefon 031 316 115 ali 040 585 365.