Po e-nasvet na Digi info točko na obrtni zbornici

datum: 13.10.2023
kategorija: Novice

Danes je zaživelo prvih 62 Digi info točk, kamor se lahko odpravimo po nasvete v zvezi z uporabo digitalnih javnih storitev. Digi info točko imamo tudi v Ajdovščini, na Območni obrtno-podjetniški zbornici Ajdovščina, čez natanko mesec dni pa se taka informacijska točka za pomoč občanom pri digitalnih storitvah odpira tudi v Vipavi.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije danes odpirata prvih 62 Digi info točk, prihodnji mesec pa jih bo zaživelo še 160. Digitalizacija prihaja z velikimi koraki, večina ključnih javnih storitev je že na voljo v e-obliki, medtem ko predvsem starejše prebivalke in prebivalci težko tako hitro sledijo razvoju in spremembam. Ministrstvo za digitalno preobrazbo ima namreč cilj, da vsaj 80 % ključnih javnih storitev, ki so dostopne digitalno, do leta 2030 tudi opravljene na ta način. Svetovalci na Digi info točkah bodo vsakemu na razumljiv način pomagali z nasveti in uporabniško podporo, predvsem z naslednjih področij:

- uporaba elektronske osebne izkaznice in s tem povezane mobilne aplikacije,
- prijava v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje,
- dostop do informacij o delu državne uprave na portalu gov.si,
- dostop do elektronskih storitev na portalu eUprava,
- registracija in prijava v portal SPOT,
- uporaba storitev eZdravja na portalu zVEM,
- dostop do e-storitev ZPIZ,
- uporaba državnega davčnega portala eDavki,
- dostop do elektronske zemljiške knjige,
- uporaba elektronskih vinjet na portalu DARS,
- storitve z zvezi s študijem in štipendijami,
- storitve MKGP in UVHVVR, portal Volos.

Danes je začela delovati Digi info točka na Območni obrtno-podjetniški zbornici v Ajdovščini. Tu bosta nasvete delila Teja in Marko. Čez mesec dni pa bo začela takšna info točka delovati tudi v Vipavi, kjer bodo svetovali usposobljeni študentje. Takšne točke bodo delovale vsaj pet dni v tednu, ob različnih časih, vsaj 18 ur na teden. 

DIGI INFO TOČKE – pomoč pri uporabi digitalnih javnih storitev

Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina