Alternativa zbirnemu centru je kompostnik

datum: 12.10.2023
kategorija: Novice

Jesen je (skoraj) tu, z njo pa spravilo pridelkov in priprava našega rastja na zimo – ob sajenju novih trajnic tudi obrezovanje obstoječih dreves, grmovnic, okrasnih rastlin. Zelenega odpada je torej precej. Če nimate kompostnika, potem je najboljša možnost odvoz v zbirni center v Dolgi Poljani.

Če imate okoli vašega doma ob dvorišču še vrt, potem je kompostnik odlična rešitev za ves zeleni odpad, ki ga boste »pridelali«. Tega ni tako malo, hkrati pa je kompost nadvse primeren dodatek vrtni zemlji – ali kot gnojilo ali pa kot kakovostna zastirka, še posebej pri sodobnem bio-dinamičnem načinu vrtnarjenja. V kompostnik lahko odvržete skoraj vse naravne materiale, vanj pa vseeno ni primerno metati cvetja iz cvetličaren, pa recimo kakšnega pelina, orehovega listja. V nobenem primeru v kompostnik ne sodijo kuhana hrana in odpadki živalskega izvora. Če boste vanj metali osemenjeni plevel, potem vam bo kompost na vrtu hitro »pognal«. Če je še pred časom veljalo, da v kompostnik ne sodijo citrusi, pa se to pravilo zdaj spreminja – citrusi, katerih lupine niso užitne, medtem ko ekološko pridelani kompostu nadvse koristijo, prav tako tudi olupki banane in drugo eksotično sadje ali zelenjava. Pa še – kompostnika ni potrebno kupiti, enostavno ga lahko izdelate iz odpadnega lesa ali starih palet. Pomembno je, da ima odcedno dno v stiku z zemljo ter da je zračen.

 

Če pa vas kompostiranje ne prepriča ali nimate prostora ali se enostavno s tem ne želite ukvarjati, potem je alternativa odvoz vašega zelenega odreza v zbirni center v Dolgi Poljani. Zbirni center je za občane odprt vsak delovni dan, od 7.00 do 15.00, ob ponedeljkih in petkih do 17.00 ter obn sobotah od 8.00 do 15.00 ure. Odvoz zelenega odreza vam lahko organizira Komunalno stanovanjska služba, pokličite na 031 302 985. Če se za naročilo 5 m3 kontejnerja dogovorite skupaj s sosedi, si lahko strošek odvoza porazdelite. Obstaja pa tudi možnost najema 120 ali 900 litrskega zabojnika za redno zbiranje zelenega odreza. Frekvenca praznjenja se določi glede na vaše potrebe (npr. na 14 dni ali 1x mesečno), odvoz pa se zaračuna po veljavnem ceniku. Za naročilo pokličite (05) 36 59 751.