Ozelenitve ob novogradnjah

datum: 10.10.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Ozelenitve okolice je smiselno načrtovati pravočasno

Ajdovščina zeleni, naj zelenijo tudi vaša dvorišča, vrtovi in kmetije. Kdaj je pravi čas za urejanje okolice na novi parceli, kjer bo še potekala gradnja? Krajinarji pravijo, da takrat, ko vam arhitekt še riše načrte, čeprav je v praksi običajno to drugače.

Z načrtovanjem ozelenitve je pametno začeti dovolj zgodaj, da bo okolica zelenela skupaj z rastjo objekta Urejanje okolice novogradenj običajno pride na vrsto šele potem, ko smo v našo lepo novo hišo že vseljeni in ugotovimo, da stoji še sredi gradbišča. Kdaj pa bi morali začeti razmišljati in načrtovati ozelenitve ob novogradnjah? Krajinski arhitekti svetujejo, da je okolico smiselno načrtovati hkrati z novogradnjo, torej takrat, ko vam arhitekt hišo še riše. Pri načrtovanju je modro premišljeno razmisliti o estetiki in funkcionalnosti hkrati ter pri tem upoštevati vse vplivne dejavnike – od vremenskih pogojev, zdravja (alergije in podobno), logistike (na parceli), vpliva na druge parcele in podobno. Dobro razmislite za kakšen namen boste potrebovali zunanji prostor, preverite osončenost in senco na vaši parceli in določite funkcionalnosti prostorov – kotiček za počivanje bo potreboval veliko drevo za senco, zelenjavni vrt se bo odlično počutil na soncu, hkrati pa naj bo blizu voda in lopa za orodje. Vhodni del bo lepši, če bo zasajen z okrasnimi rastlinami in drevjem …  Če boste pravočasno načrtovali, bo vaša okolica rasla hkrati z vašo hišo. Vsega se ne da narediti hkrati, zato je tak postopni način odličen, če se lotite dovolj zgodaj.

Kaj pa gradbinci in vaše nove zasaditve? Občinski prostorski načrt določa, da mora izvajalec gradbenih del med gradnjo objekta zavarovati vegetacijo pred poškodbami, po končani gradnji pa odstraniti provizorije in odvečni gradbeni material ter urediti okolico. Po zaključku gradnje je potrebno neutrjene površine zavarovati pred erozijo in ozeleniti. Vaše parcele bodo zelene po vaših željah, medtem ko se javne površine izven naselij strogo ozelenjuje le s samoniklimi vrstami rastlin.

Vstopili smo v jesenski čas, ki je najbolj primeren za sajenje dreves. Nato pride zima, ko narava počiva, mi pa med tem lahko razmišljamo in načrtujemo kako bomo spomladi pričeli z urejanjem  naših dvorišč in vrtov. Naj nam lepo raste!