Dan krompirja na Ajdovski tržnici

datum: 10.10.2023
kategorija: Novice

Indijansko poletje, ki nas tudi v oktobru razvaja s prijetno toplimi dnevi, ne more spremeniti dejstva: čas je za ozimnico. Poskrbeti moramo za primerno zalogo zdrave hrane, v kateri ima krompir tradicionalno osrednjo vlogo. Druga sobota na Ajdovski tržnici je zato tokrat posvečena lokalno pridelanemu krompirju, ki preseneča z raznolikostjo okusov in namenov uporabe.

tO krompirju običajno razmišljamo kot o preprostem živilu, ki je zaradi širokih možnosti uporabe že od nekdaj predstavljal enega od temeljev tradicionalnih jedilnikov in je kljub dostopnosti širokega nabora sestavin tudi danes trdno zasidran v naših prehranskih navadah. Zanimivo pa je, da običajni porabniki o krompirju še danes ne vemo dovolj in je zato krompir kot živilo pogosto podcenjen. V zadnjih desetletjih je pridelava krompirja v Evropi zelo napredovala, razširile so se številne izboljšane sorte krompirje, hkrati pa se je razširilo tudi znanje o primernosti različnih vrst krompirja za različne jedi. Ste vedeli, da je za cvrtje krompirja bolje uporabiti drugo sorto kot za kuhanje, praženje ali pripravo njokov? Poznate sorte, ki so najprimernejše za pripravo krompirjevih solat?

V Vipavski dolini imamo odlične pridelovalce krompirja, ki lahko ponudijo več kakovostnih sort. Tokratna Druga sobota na Ajdovski tržnici, v soboto, 14. oktobra, med 9. in 11. uro, nas vabi k okušanju jedi iz krompirja in nakupu lokalno pridelanih sort. Kot običajno bo na tržnici živahno, saj bo na voljo tudi vsa tradicionalna ponudba lokalnih pridelkov in izdelkov.

V okviru dogodka bo potekala tudi promocija ekološkega kmetovanja, ki se izvaja v okviru projekta LAS Prehod na sonaravno oskrbo s hrano. Spoznavali boste, kako lahko z nakupom ekološko in biodinamično pridelane hrane izboljšate svoje prehrambne navade, hkrati pa prispevate k razvoju podeželja.

Pridite in podprite lokalne pridelovalce. V krasnem ambientu našega mestnega središča in v prijetno toplem vremenu preživite sobotno dopoldne v druženju, ob tem pa poskrbite tudi za nakup ozimnice, pridelane v Vipavski dolini.

Ne prezrite, čez dva tedna, v soboto, 21. oktobra, bo v okviru Rimskih dnevov v Ajdovščini na tržnici potekala predstavitev priprave rimske hrane. Tega res ne gre zamuditi.

Se srečamo na Ajdovski tržnici!

URNIK TRŽNICE

četrtek    7.00 – 12.00

sobota     7.00 – 12.00

 

Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06

trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/