Vse najboljše za 1. rojstni dan Hiša dobre volje Ajdovščina!

datum: 08.10.2023
kategorija: Novice

5. oktobra je minilo natanko leto dni, odkar je v ajdovskih Palah zaživela Hiša dobre volje, skupnostni program, ki starostnikom omogoča kakovostno preživljanje prostega časa v varnem in prijetnem okolju. Praznovanje, katerega osrednja akterja poleg »dobrovoljk« in »dobrovoljcev« sta bila direktor novogoriškega doma upokojencev Bojan Stante in podžupan Občine Ajdovščina Matjaž Bajc, je minilo v imenitnem vzdušju.

t»Hiša dobre volje Ajdovščina je rasla zlagoma, po korakih, Ajdovke in Ajdovci smo jo počasi spoznavali in v letu dni so se razblinili še najmanjši dvomi o koristnosti te ustanove,« je na praznovanju prvega rojstnega dne tega skupnostnega programa v Ajdovščini poudaril podžupan Matjaž Bajec in dodal: »Če smo še pred letom dni nekoliko strahoma gledali v prihodnost, ali se bo program v Ajdovščini prijel, lahko danes rečemo, da je že pognal korenike in da ostaja stalnica. Hvala Domu upokojencev Nova Gorica za pogum, da so se lotili tega projekta v Ajdovščini, hvala ekipi, ki skrbi za varovance Hiše dobre volje v Ajdovščini – ne gre zgolj za skrb, pač pa je odnos zaposlenih do varovancev ena čudovita dodana vrednost samemu programu.« Direktor Doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante, pod čigar okrilje spada tudi ajdovska Hiša dobre volje, pa se je zahvalil za močno in stalno podporo lokalne skupnosti, tako pri gradnji hiše kot tudi pri vzpostavljanju skupnostnega programa v Ajdovščini. V svojem nagovoru je med drugim povedal, da njihov dom raje kot v gradnjo novih domov, ki ostajajo prazni zaradi pomanjkanja delavcev, vlaga v skupnostne programe. Ti omogočajo resnično kakovostno preživljanje časa v dobri družbi in z raznolikimi aktivnostmi, ki v marsičem pomagajo ohranjati vitalnost starostnikov. Tako lahko ostajajo del matične družine, spijo v lastnih posteljah, ohranjajo lastno identiteto in živijo tako, kot si sami želijo. Direktor Stante je poudaril kako pomembna je promocija tovrstnih programov, ki bi lahko v veliki meri nadomestili institucionalna varstva.

tDanes je v program Hiše dobre volje Ajdovščina vpisanih 15 dobrovoljk in dobrovoljcev, kot svoje uporabnike imenuje osebje. 12 starostnikov hišo obiskuje redno, ostali trije prihajajo občasno, tako da je program skoraj popolnjen – skupina v hiši v Palah naj bi namreč štela največ 15 uporabnikov. Za njih skrbijo tri srčne zaposlene: animatorka Ana, gospodinjska pomočnica Maja in Tatjana, pomoč preko javnih del. Življenje v hiši je pestro, veliko imajo vsakovrstnih obiskov, veliko svojih lastnih opravkov – tudi za rojstnodnevno praznovanje Hiše so uporabnice in uporabniki sami spekli pecivo ter izdelali voščilca in darilca za obiskovalce. Praznovanja so se udeležili prav vsi varovanci, vsak s svojo družino. Sorodniki so hvaležni, da njihovi starostniki lahko čas, ko bi bili sicer sami in osamljeni doma, preživljajo tako kakovostno in zagotavljajo, da se je tako starostnikom kot tudi celotnim družinam kakovost življenja bistveno dvignila.

Program rojstnodnevnega praznovanja je bil bogat – nastopile so mlade glasbenice, violinistke iz Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, članica tDruštva MOST se je predstavila s svojimi literarnimi deli, ansambel Jesensko listje, dogodek je imenitno povezala Tina Krog, strokovna delavka v skupnostnih programih Doma upokojencev Nova Gorica. Nato pa sta direktor Bojan Stante in podžupan Matjaž Bajec pripeljala in razrezala veliko in nadvse okusno rojstnodnevno torto. Vse najboljše Hiša dobre volje Ajdovščina za prvi rojstni dan! Zaposlenim in uporabnikom želimo še veliko veselih in ustvarjalnih dni.