Ajdovska in goriške občine složne pri prevzem namakalnega razvoda Vogršček v upravljanje

datum: 04.10.2023
kategorija: Novice

Tiskovna konferenca na temo upravljanja namakalnega sistema Vogršček

V Coroninijevem dvorcu v Šempetru je danes potekala novinarska konferenca na temo prevzema namakalnega sistema Vogršček – ta bo s prihodnjim letom prešel v upravljanje občin. Občina Ajdovščina se je zavzela k sodelovanju z vsemi preostalimi občinami, obenem pa aktivno pripravlja projektno nalogo za gradnjo namakalnega sistema v zgornji Vipavski dolini – največjega v državi.

Župani petih občin – Mestne občine Nova Gorica, Občine Ajdovščina, Občine Miren - Kostanjevica, Občine Renče - Vogrsko in Občine Šempeter - Vrtojba (občina koordinatorka) so na novinarski konferenci, ki je potekala na sedežu Občine Šempeter - Vrtojba, predstavili aktivnosti na projektu Prevzem in tehnološka posodobitev namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček.

 

VogrščekUstrezno posodobljen in delujoč namakalni sistem je ključnega pomena za obstoj in nadaljnji razvoj kmetijstva Vipavske doline, v katerem vidijo sodelujoče občine velik potencial. Zato so združile moči z državo, da v čim krajšem možnem času poiščejo trajno rešitev za namakalni sistem, ki skupaj obsega kar 16 namakalnih polj.  Trenutno potekajo aktivnosti za prenos lastninske pravice ter upravljanja in vzdrževanja namakalnega sistema na občine, na območju katerih se sistem nahaja. V zaključni fazi je tudi osnutek Odloka o namakalnem sistemu Namakalni razvod Vogršček in o izvajanju gospodarske javne službe upravljanja, vzdrževanja in delovanja namakalnega sistema, ki ga morajo občine spreti še pred prenosom lastninske pravice.  Prav tako so občine že pripravile seznam lastnikov zemljišč po občinah in po posameznih namakalnih poljih, saj je eden izmed pogojev za prijavo na javni razpis za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom, tudi podpis pogodb o namakanju s strani lastnikov zemljišč. Le-ti bodo na dom prejeli dopise z osnutkom pogodb o namakanju, ponekod bodo organizirane tudi predstavitve projekta, kjer bodo strokovne službe odgovorile na morebitna vprašanja.  Na podlagi izkazanega interesa lastnikov zemljišč in na podlagi popisa stanja namakalnega sistema, bodo občine uskladile posamezne faze obnove obstoječe infrastrukture.

Foto: Gene Alexander USDA Natural Resources Conservation ServiceŽupani se nadejajo čim večjega sodelovanja s strani lastnikov, saj bo ravno izkazan interes iz njihove strani tisti, ki bo odprl pot za uspešno prijavo na javni razpis za sanacijo namakalnega sistema. Občina Ajdovščina se pridružuje ostalim občinam pri prevzemu upravljanja in zagotavljanja vse potrebne dokumentacije, pri čemer obstoječi namakalni sistem v ajdovski občini pokriva le črniško polje, ki si ga občina v prihodnje želi čim bolj povezati z novim namakalnim sistemom. Istočasno je namreč v zaključnih korakih projektna dokumentacija za gradnjo namakalnega sistema na območju zgornje Vipavske doline. »Računamo, da se bomo z gradbenim dovoljenjem v prihodnjem letu prijavili na razpis za financiranje novih namakalnih sistemov, to bo eden največjih namakalnih sistemov v državi in bo pomembno vplival na razvoj kmetijstva, kot je na razvoj gospodarstva vplivala gradnja avtoceste,« je na današnji novinarski konferenci izpostavil župan Tadej Beočanin.