V Ajdovščini bo mednarodna vaja Civilne zaščite

datum: 04.10.2023
kategorija: Novice

Mednarodna vaja CZ, foto: Alen Milavec

Občinski štab Civilne zaščite Občine Ajdovščina z Društvom reševalnih psov Nova Gorica organizira ta vikend mednarodno vajo civilne zaščite, v kateri bo sodelovalo 120 pripadnikov CZ, tudi iz tujine. Bistven namen vaje bo preverjanje medsebojnega delovanja vseh reševalnih sestavov pod okriljem štaba CZ OA, koordiniranje z mednarodnimi enotami ter iskanje in reševanje pogrešanih iz naravnega in urbanega okolja.

Na vaji bodo sodelovale lokalne, državne in mednarodne enote prve pomoči.V sodelovanju državnih, lokalnih in mednarodnih sil zaščite in reševanja bo v Ajdovščini ta konec tedna potekala dvodnevna  vaja Civilne zaščite »AJDEX 2023«.  Sodelovalo bo več kot 17 enot – poleg Štaba Civilne zaščite Občine Ajdovščina, ZD Ajdovščina, Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina tudi Društvo reševalnih psov Nova Gorica, GRS Tolmin – skupina Ajdovščina, Jamarsko društvo Danilo Remškar, Društvo za podvodne dejavnosti Soča, Gasilska zveza Ajdovščina z vsemi prostovoljnimi gasilskimi društvi, Društvo tabornikov ROD Mladi bori, Rdeči križ, Radio klub Ajdovščina, helikopterska enota Slovenske vojske ter ekipe reševalnih psov iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Srbije. Bistveni cilj vaje je okrepiti zmogljivosti institucionalnega čezmejnega sodelovanja ter načrtovanje skupnih rešitev v primeru nesreč z usklajenimi preventivnimi ukrepi, ukrepi za pripravljenost in za odziv na nesreče. Naravne ujme namreč ne prizanašajo, zato je preventivno ravnanje in organiziranje tovrstnih vaj izjemnega pomena za učinkovito delovanje vseh sil za zaščito in reševanje, sporočajo iz občinskega štaba Civilne zaščite.

 

Vaje se bo udeležilo 120 pripadnikov in pripadnic CZ.<br />
Foto: Alen MilavecVaja bo izhajala iz predpostavke, da je na območju ajdovske občine prišlo do strmoglavljenja letala. Iskanje in reševanje ponesrečencev  v letalski nesreči še poteka, ko pristojni prejmejo informacijo o izgubljenih tabornikih, ki so se izgubili na območju Male Lazne, zato je potrebo del sil iz letalske nesreče preusmeriti na iskanje izgubljenih tabornikov ter istočasno koordinirati obe intervenciji. Vaja bo zaobjemala veliko območje – vse od Vogrščka do Male Lazne v Trnovskem gozdu. Prijavljenih je 50 reševalcev z reševalnimi psi in 70 ostalih pripadnikov državne in lokalne Civilne zaščite.