Zakaj bi užitek noči ne bil enak užitku dneva?

datum: 02.10.2023
kategorija: Novice

3. oktobra ob 20.00 bo na Prvem programu Radia Slovenije premierno predvajan dokumentarec o ddr. Evgenu Bavčarju z naslovom Potovanje na robu noči. Že uro prej bo potekala tudi javna predstavitev v ljubljanski Švicariji. Ddr. Evgen Bavčar, filozof, esejist, publicist in fotograf, umetnik in borec za pravice slepih, je tudi častni občan občine Ajdovščina.

tRadijski dokumentarec z naslovom Potovanje na robu noči je bil posnet letos spomladi v Lokavcu, na otoku Capri in v Neaplju. "Naše ključno vodilo in iztočnica za zgodbo je bil zvok. Mislim, da je jasno, da je ta za Evgena Bavčarja mnogo več kot le slušni dražljaj. Je svet, so barve, ljudje, podobe. Je orientacija v prostoru, času in odnosih. In on? En sam navdih! Naša nosilna zgodba se je rodila spontano, med raziskovanjem in prvimi pogovori v Ajdovščini. Prav potihoma je tako močno kljunila v ustvarjalno lupino, da se je osvobodila in poletela. Za nami je zares neverjetno popotovanje, ki je, upam si reči, vse ustvarjalce globoko in intimno nagovorilo. Upam, da bo tudi poslušalke in poslušalce!" je o nastajanju radijskega dokumentarca povedala njegova idejna snovalka Mojca Delač iz Prvega programa Radia Slovenija, v ekipi pa so sodelovali še Saška Rakef, Luka Hvalec in zvočni mojster Urban Gruden. Ddr. Evgen Bavčar se je rodil v Lokavcu in še v otroških letih v nesreči popolnoma izgubil vid. Kljub svoji fizični slepoti pa vidi več in dlje. Dokumentarec razkriva življenje in razmišljanje filozofa in umetnika o slepoti in zaslepljenosti, eksistencialnih bližinah in oddaljenostih, o položaju slepih skozi čas in vprašanju: zakaj bi užitek noči ne bil enak užitku dneva?

 

Javna predstavitev radijskega dokumentarca bo v torek, 3. oktobra 2023 ob 19.00 v Švicariji Ljubljani, isti dan, ob 20.00, bo dokumentarec premierno predvajan tudi v radijskem etru na Prvem, oktobra pa še na programu Ars in Valu 202. Po predvajanju bo na voljo tudi med podkasti Radia Slovenija. Potovanje na robu noči bo tudi del dogodka Avdiofestival, ki ga organizira Radio Slovenija, ki se bo odvijal v ponedeljek, 9. oktobra 2023, v Cukrarni v Ljubljani.