Vstala Primorska si v novo življenje

datum: 15.09.2023
kategorija: Novice

Spoštovane Primorke, cenjeni Primorci, čestitke ob današnjem državnem prazniku, dnevu vrnitve Primorske k matični domovini! Letošnja slovesnost ob primorskem prazniku bo potekala jutri v Opatjem Selu.

 Na današnji dan leta 1947 je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba, s katero se je večina Primorcev pridružila matičnemu narodu. Letošnjo proslavo prireja Združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica. Potekala bo jutri ob 11. uri v Opatjem Selu v občini Miren. Slavnostni govornik bo Milan Kučan. Scenarist in režiser proslave, ki jo bo oblikovalo več kot 150 nastopajočih, je priznan kulturni ustvarjalec Radoš Bolčina. Organizatorji pričakujejo veliko množico obiskovalcev, med njimi tudi visoke predstavnike slovenske politike.

Proslave ob državnem prazniku dnevu vrnitve Primorske k matični domovini se bo udeležil tudi župan Tadej Beočanin: »Spoštujmo dejstva, ki so nas Primorce oblikovala v trdne, klene in domoljubne ljudi, ki ne klonijo pred viharji usode, temveč z dvignjeno glavo in odločnim korakom stopajo po svoji, domači primorski zemlji. Naj nas pogumna dejanja naših prednikov okrepijo z željo, da pripadnost skupnosti nikoli ne zamre, temveč se z duhom solidarnosti, sodelovanja in sožitja krepi in ohranja za vse naše prihodnje rodove.«