60 let poklicne gasilske enote v Ajdovščini

datum: 14.09.2023
kategorija: Novice

Na slavnostni seji so ajdovski poklicni gasilci razvili svoj prapor. Foto Jan Čermelj

V Dvorani prve slovenske vlade se je sinoči odvil vrhunec praznovanj ob 60. obletnici Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina. Ob tej priložnosti so ajdovski poklicni gasilci slavnostno razvili svoj prapor. Župan Tadej Beočanin jim je izročil jubilejno priznanje. Slavnostni govornik je bil obrambni minister Marjan Šarec. Ob okrogli obletnici je izšel tudi jubilejni zbornik.

Direktor Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina Blaž Mlečnik. Foto Jan Čermelj Z zaposlitvijo prvih treh poklicnih gasilcev so v Ajdovščini leta 1963 začeli uresničevati željo po poklicni gasilski enoti, ki bi se lahko učinkovito odzivala na vse večje potrebe v lokalnem okolju. Začeli so skromno, v obnovljeni stavbi gasilskega doma na Tovarniški ulici, kjer delujejo še danes. »Skoraj 100-letna tradicija organiziranega prostovoljnega gasilstva in večstoletna industrijska tradicija sta bili pred šestdesetimi leti edina, a dragocena popotnica novo ustanovljene poklicne gasilske enote,« je ob praznovanju povedal Blaž Mlečnik, direktor Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina. »Iz skromne gasilske enote se je razvil današnji profesionalen in zanesljiv center za reševanje, ki povezuje in ob intervencijah koordinira tudi na stotine članov prostovoljnih gasilskih društev ter predstavlja osrednji steber občinske civilne zaščite. Danes se spekter gasilskih nalog stalno širi, hiter razvoj občine Ajdovščina postavlja pred nas nove zahteve, zato moramo temu razvoju slediti tudi z ustreznim razvojem javne gasilske službe. V prihodnost gledamo z optimizmom. V Ajdovščini je v gradnji nov gasilski dom, kjer bomo dobili primerne prostore za izvajanje našega poslanstva,« je z zadovoljstvom izpostavil direktor.

 

Župan Tadej Beočanin Osrednji del prireditve je predstavljalo razvitje prapora, ki je simbol in ponos vsake gasilske enote. Prapor je poklicnim gasilcem simbolno predal Tadej Beočanin, župan občine Ajdovščina. Že pred tem se je v svojem nagovoru zahvalil vsem generacijam gasilcem, ki so z vztrajnostjo in požrtvovalnim delom zgradili danes vzorno organizirano enoto. »V jubilejno šestdesetletnico delovanja Gasilsko reševalni center vstopa z velikimi upi. Ne zgolj tehnične in organizacijske pridobitve, pomembno težo spremembam daje tudi povečanje števila poklicnih gasilcev. … Daleč največji razlog za optimizem pa predstavlja začetek gradnje novega gasilskega centra z najsodobnejšo opremo in prostori, ki Župan je GRC Ajdovščina poklonil jubilejno priznanje bodo zadostili vsem potrebam gasilskega delovanja. Tik ob novi stavbi pa Občina Ajdovščina smelo načrtuje tudi gradnjo zdravstvenega centra in baze helikopterske nujne medicinske pomoči, država pa policijske postaje. Nastal bo sodoben center zaščite in reševanja, kot ga v Sloveniji še ni bilo. Ajdovskim poklicnim gasilcem bo omogočal profesionalni razvoj in nadaljnje kakovostno opravljanje svojega poslanstva, kar me navdaja z velikim zadovoljstvom,« je poudaril župan Tadej Beočanin.

Slavnostni govornik, minister za obrambo Marjan ŠarecSlavnostni govornik na prireditvi je bil Marjan Šarec, minister za obrambo Republike Slovenije, ki je ob zadnjih velikih naravnih nesrečah vedno poudarjal nepogrešljivo vlogo gasilcev v sistemu zaščite in reševanja ter edinstveno organiziranost slovenske javne gasilske službe. Spomnil je na napredek v slovenskem gasilstvu, ki je bil narejen v zadnjih letih, tudi od lanskega požara na Krasu, »najpomembnejša sprememba pa je, da bo DDV za nakup gasilskih vozil in opreme odslej samo 5%.« V teh časih je to izjemnega pomena, kajti varnost državljank in državljanov je na prvem mestu. Da je hitro posredovanje ključno, se je izkazalo tudi ob zadnjih poplavah v Sloveniji. »Pomembno je imeti opremo in znanje, najbolj pomembno pa je imeti zavest, dušo in srce za pomoč sočloveku, za solidarnost. Iskrene čestitke ob visokem jubileju, vse dobro in smelo v nadaljnjih 60 let

Ob zaključku slavnostne seje so ajdovski poklicni gasilci predstavili tudi jubilejni zbornik. Poleg zgodovinskih dejstev so v zborniku objavljene osebne zgodbe nekaterih bivših in sedanjih poklicnih gasilcev, ki so šestdeset let poklicne enote osvetlili z manj znanimi dejstvi in zbornik obogatili tudi z anekdotami.