Z Mojo pobudo do interaktivne plezalne stene

datum: 12.09.2023
kategorija: Novice

MoonBoard plezalna stena v prostorih bivše vojašnice Srečko Kosovel v Ajdovščini.

Tudi v Ajdovščini imamo sodobno interaktivno plezalno steno MoonBoard. Dobili smo jo na račun participativnega proračuna Moja pobuda, postavljena je v prostorih bivše vojašnice Srečka Kosovela, njen skrbnik je Plezalno društvo Burja, občanke in občani jo lahko koristite ob ponedeljkih in sredah zvečer.

Skrbnik stene je Plezalno društvo Burja. Plezanje je precej priljubljena dejavnost, sploh po tako odmevnih in sijočih uspehih slovenske plezalke Janje Garnbret. Primerno je za vse generacije – mlajši s plezanjem razvijajo osnovne gibalne spretnosti, starejši ohranjajo vitalnost. Poleg tistih naravnih sten na pobočjih Nanosa, Hrušice in Čavna imamo v naši občini imamo že nekaj notranjih, umetnih plezalnih sten, tisto v Lokavcu je na primer otvorila prav Janja. Z novo sezono pa je zaživela še ena, nekoliko posebna, atraktivna MoonBoard plezalna stena. Gre za uresničeno idejo iz zadnjega paketa participativnega proračuna Moja pobuda. Samostoječo interaktivno plezalno steno sestavljajo kovinska konstrukcija, leseni paneli z navrtanimi luknjami, oprimki in led osvetlitev. Stena je namreč povezana z aplikacijo, ki določa smeri plezanja – v izbrani smeri se prižigajo lučke pod oprimki. Prek aplikacije se plezalci z vsega sveta lahko med seboj tudi povezujejo.

Društvo ima prostor opremljen tudi z drugimi plezalnimi stenami, na fotografiji so balavni. Skrbnik plezalne stene je domače Plezalno društvo Burja, ki pod budnim nadzorom in na strokovni način v svet plezanja usmerja predvsem najmlajše – na novi plezalni steni redno pleza že več kot 40 otrok. Stena, ki je last Občine Ajdovščina, pa je na voljo tudi občankam in občanom. Brezplačno in varno lahko pridete plezat na MoonBoard steno vsak ponedeljek in sredo zvečer, med 19.00 in 21.00.