Aktivni Sopotniki

datum: 11.09.2023
kategorija: Novice

Martina, prostovoljka, voznica pri Sopotniku v Ajdovščini

1 koordinatorka, 2 avtomobila in 24 prostovoljnih šoferjev – to je ekipa, ki v Ajdovščini poganja projekt brezplačnih prevozov za starejše. Avtomobila sta stalno v pogonu, Sopotniki pa bodo nadvse veseli družbe novih prostovoljnih šoferjev – če vam je vožnja blizu in imate nekaj časa viška, ste več kot dobrodošli.

Odkar je v penziji, je tudi prostovoljni šofer pri Sopotnikih - Harij Bat je doma iz Vipavskega Križa Tjaša Samec je lani novembra prevzela koordiniranje projekta Sopotniki, brezplačni prevozi za starejše, ki v naši občini odlično teče že peto leto. Ker na Sopotniku telefoni kar naprej zvonijo, je hitro osvojila »posel« ter z veseljem ureja urnike, kombinira sopotnike in kliče šoferje. Ajdovski Sopotniki vozijo z dvema avtomobiloma, vsak od njiju povprečno dnevno opravi kar 200 kilometrov! Šoferji so prostovoljci, trenutno jih je aktivnih 24, vedno pa je prostora za nove. Tjaša prijazno prosi vse, ki radi vozite in imate višek časa, da se pridružite prostovoljski ekipi. Še posebno dobrodošli bodo šoferji z več prostega časa. Ko bo na voljo več prostovoljcev šoferjev, pa bo tudi kakšen nov avtomobil dobrodošel, skromno dodaja koordinatorka. Uporabnikom pa svetuje, da za brezplačni prevoz pokličejo vsaj en teden pred napovedno vožnjo. Za rezervacije prevozov lahko starostniki, nad 65 let, ki ste v penziji, pokličete Sopotnike od ponedeljka do petka, od 8. do 16. ure, na 051 33 99 44. 

 

Uporabniki – kar 512 starostnikov iz območja naše občine se poslužuje brezplačnih prevozov – so zadovoljni. Tjaša pa je nadvse hvaležna tudi za njihovo potrpežljivost. Če želi ustreči čim več starostnikom, potem je treba prevoze kombinirati, kar razumejo in so pripravljeni počakat. Predvsem so zadovoljni, da imajo možnost prevoza. V večjem delu se prevozov poslužujejo za nujne poti do zdravnika ali drugih pomembnih opravkov.

Tudi ajdovski Sopotniki se pridružujejo mednarodni akciji Evropski teden mobilnosti. Tako bo prihodnjo sredo potekalo srečanje s prostovoljnimi vozniki,  Sopotnikov volan pa bo ta čas v rokah občinske uslužbenke Jerice.

Sopotniki v Ajdovščini