Razstava gob v Lokavcu

datum: 09.09.2023
kategorija: Novice

Slovenci smo znani po tem, da radi hodimo v gozd, tam pa radi pobrskamo za gozdnimi sadeži - nabiramo borovnice, kostanj, čemaž ... in - gobe. No, te je pametno dobro poznati, preden jih zaužijete. Danes in jutri si lahko v Dvorani Edmunda Čibeja v Lokavcu ogledate razstavo gob, odprtje razstave bo ob 10. uri.

Razstavo gob so pripravili člani Mikološkega društva Notranjska iz Cerknice, ki prav letos obeležuje 40. obletnico delovanja. V Vipavski dolini namreč (še) nimamo društva, ki bi združevalo ljubitelje gobarjenja. Namen razstave je poučiti ljudi katere gobe rastejo v okoliških gozdovih, katere so užitne, pogojno užitne in katere so strupene, pa tudi o tem, kako jih ločiti. Želijo nas poučiti tudi o tem kako se je treba v gozdu obnašati. Gobe ne trgamo, če jih ne poznamo! Morebiti so strupene, morebiti pa ne in bo za nami prišel nekdo, ki jo pozna ter jo bo z veseljem pobral. 

Vsak ljubiteljski nabiralec lahko v gozdu nabere največ 2 kilograma gob, kostanja, borovnic, malin, robidnic, gozdnih jagod, brusnic, mahov in največ 1 kilogram čemaža. Rastlin in gob, ki so zavarovane, pa seveda ne smemo nabirati. V Sloveniji raste 41 zavarovanih vrst gob. 

Razstava v Lokavcu se odpira danes ob 10. uri, v nedeljo pa bo odprta med 9. in 15. uro. Vabljeni na ogled, organizatorji obljubljajo, da bo mogoče poskusiti tudi kakšno gobjo jed.