Dan grozdja in lokalnih sirov na Ajdovski tržnici

datum: 07.09.2023
kategorija: Novice

Počitniško vzdušje se poslavlja, september pa prinaša drugačne radosti. V Vipavski dolini se je že začela trgatev, razveseljujejo pa nas tudi drugi jesenski pridelki. Ste že poskusili, kako lepo se ujamejo okusi domačih sirov in zrelega grozdja? Tokratna Druga sobota na Ajdovski tržnici prinaša prave gurmanske užitke.

KmetijaBratoz_AjdovskaTrznica-07.jpgV Vipavski dolini smo grozdje od nekdaj pridelovali za predelavo v vino. Na kakšni trti je le tu in tam zraslo tudi nekaj namiznega grozdja, to pa se v zadnjih letih vse hitreje spreminja. Domače namizno grozdje je vse bolj cenjeno. Podobno velja za sire. V zadnjih letih so se v naših krajih razvile številne nove sirarne, ki presenečajo z visoko kakovostjo in raznoliko ponudbo sirov. Gurmani vemo, da so zrele jagode domačega grozdja – seveda bolj kot tiste iz trgovin, ki so prepotovale že pol Evrope – odlična spremljava k sirom. Seveda lahko sire, ki navdušujejo z zelo raznolikimi okusi, kombiniramo še z marsičem. Pustimo se presenetiti, prepustimo se nasvetom naših odličnih sirarjev.

 

SirarstvoOrel_AjdovskaTrznica-32.jpgTokratna Druga sobota na Ajdovski tržnici, v soboto, 9. septembra, med 9. in 11. uro, nas vabi k okušanju in nakupu vrhunskih lokalnih sirov. Ponudbo bodo popestrili pridelovalci namiznega grozdja, kot vedno pa bo na tržnici na voljo tudi vsa tradicionalna ponudba lokalnih dobrot.

V okviru dogodka bo potekala tudi promocija ekološkega kmetovanja, ki se izvaja v okviru projekta LAS Prehod na sonaravno oskrbo s hrano. Spoznavali boste, kako lahko z nakupom ekološko in biodinamično pridelane hrane izboljšate svoje prehrambne navade, hkrati pa prispevate k razvoju podeželja.

Pridite in uživajte v sončnem vremenu, druženju in odličnih pridelkih iz Vipavske doline.

Se srečamo na Ajdovski tržnici!

POLETNI URNIK TRŽNICE

četrtek    7.00 – 12.00

sobota     7.00 – 12.00

 

Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06

trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/