Desetletje Pivovarne Pelicon

datum: 02.09.2023
kategorija: Novice

Desetletje Pivovarne Pelicon in Pivomanija

V soboto, 2. septembra, domača ajdovska Pivovarna Pelicon s festivalom Pivomanija obeležuje jubilejno 10. obletnico delovanja. Izkupiček od prodaje vstopnic, ki so na voljo na spletni strani Pivovarne Pelicon, bodo v celoti namenili humanitarnemu društvu ADRA Slovenija za pomoč prizadetim v poplavah.

Vabilo na pivomanijo»Dvignite kozarce in pridružite se nam na praznovanju obletnice vseh obletnic – 10. let Pivomanije & Pivovarne Pelicon,« sporočajo organizatorji dogodka. Skozi leta se je Pivomanija razvila v legendarno druženje pivskih navdušencev. Letos boste lahko s festivalskim kozarcem neomejeno okušali vse od brezalkoholnih pijač do eksperimentov različnih panog. Za degustacijo so pripravili več kot 20 različnih piv Pelicon, tudi čisto posebne zvarke, ki jih ne bo mogoče poskusiti nikjer drugje. Premierno bodo testirali tudi eksperimente Bratinovega laboratorija. Na pipah se bo pridružilo tudi nekaj ljubiteljskih pivovarjev. Odžejali se boste lahko tudi s Hoppy sodavicami. Za dobrodelnost bodo namenili 100 % znesek vseh prodanih vstopnic. Nakazali ga bomo organizaciji ADRA Slovenija. »V pivovarskem smislu gre sicer za mini obletnico, saj vemo, da imajo priznane svetovne pivovarne za seboj tudi po stoletje in več zgodovine. Je pa kar težko verjeti, kaj vse smo doživeli v teh desetih letih. Pivovarstvo je panoga, ki je močno podvržena svetovnim dogodkom, saj skoraj vse vpliva na ceno naših surovin,« sta ob pripravah na Pivomanijo povedala Anita Lozar in Matej Pelicon, soustanovitelja Pivovarne Pelicon.

 

Na Pivomaniji se bodo ljubitelji lahko posvetili tudi sožitju piva in butične kulinarike s siri Golden Ring s Sinjega vrha, moč se bo razvajati tudi z odličnimi picami Frik Bistroja, ne bo manjkala niti glasbeno poslastica s saksofonistom Mitjo Marionom in DJ Vehy. Pivovamnija je luč sveta ugledala pred desetimi leti, ko je Pivovarna Pelicon pripravila serijo predavanj in pokušin, ki se je zaključila jeseni 2013 s festivalom, na katerem so se zvrstili vsi kraft pivovarji, takrat jih je bilo vseh skupaj pet. Danes je v Sloveniji kraft pivovarjev že približno sto, ajdovska Pivovarna Pelicon pa je med njimi ena najbolj prepoznavnih in uspešnih.