Novo šolsko letu tudi za Mladost na burji

datum: 01.09.2023
kategorija: Novice

Novo šolsko leto prinaša nove zgodbe, tudi v programu Mladost na burji, ki spodbuja otroke in mlade pri prostovoljnih aktivnostih v lokalnem okolju, skrbi zase, za sočloveka in okolje ter pri raziskovanju poklicne prihodnosti. V program Mladost na burji ste lepo vabljeni vsi otroci in mladi, ki živite ali se šolate v občini Ajdovščina.

 Učenci do šestega razreda ste v program vključeni kot skupina v svoji razredni skupnosti. Vsi ostali - učenci zadnje triade, srednješolci in drugi mladi v starosti do 21 let, pa se prijavite s spletno prijavnico na naslovu www.mladostnaburji.si. Že slišim, kaj porečete: »Kaj pa bom s prijavo in aktivnostjo v programu Mladost na burji pridobil/-a?«. Veliko vsega: od novih znanj, izkušenj, do prijateljstev, ličnega dnevnika, na koncu pa priznanja, značke in še kaj bi se našlo. Vsekakor zanimiva izkušnja, ki bo obogatila vas in skupnost, v kateri živite.

 

Tale časopisni kotiček bo vsak mesec namenjen prav vam, da vas spremlja skozi izzive programa s svežimi predlogi in idejami za aktivnosti na vseh štirih področjih – Moja skupnost, Moj prijatelj, Moje zdravje in Moj poklic. Ko se boste mudili v Hiši mladih, potrkajte na vrata Inštituta za mladinsko politiko. Z veseljem bomo z vami pokramljali o aktivnostih v programu in vseh izzivih, ki vas spremljajo.

Vsaka zgodba se začne s prvim korakom, zato kar pogumno v nove izzive:

Moja skupnost in Moj prijatelj

Od 8. septembra do 8. oktobra obeležujemo nacionalni mesec skupnega branja. S prijateljem si vzemita čas za dobro knjigo in pogovor o njej. Ne pozabi na starejše. Obišči jih in jim preberi odlomek iz časopisa ali jih preseneti s slovensko ljudsko pripovedko. Prisluhni pripovedovanju o njihovem otroštvu. Mlajšim prijateljem ali sorojencem preberi najljubšo pravljico. V tem času spremljaj in se udeleži dogodkov, ki jih pripravljajo knjižnice.

Moje zdravje

Lepi septembrski dnevi nas vabijo, da z gibanjem poskrbimo za svoje zdravje. Združi prijetno s koristnim in se podaj na dvourni pohod po Lokarjevi poti, Slovenski pisateljski poti, posvečeni ajdovskemu pisatelju in zdravniku dr. Danilu Lokarju. Izpred Lokarjeve galerije se podaj čez Lavričev trg do Lokavščka, od koder vodi pot pod obronke Škola. Nadaljuj proti izviru Hublja, od tam pa po cesti mimo Fužin, Pal in ajdovske elektrarne po levem bregu Hublja na izhodišče. Po poti te bodo vodili kažipoti z znakom nalivnega peresa.

Moj poklic

V soboto, 30. septembra, skupaj s prijatelji ali družino obišči največji dogodek InCastro – dan ajdovske industrije in podjetništva, ki ga organizira Ljudska univerza Ajdovščina. Razišči dogajanje na osrednjem prizorišču na letališču v Ajdovščini, vključi se v vodene oglede podjetij, sodeluj v InCastrini nagradni igri in raznolikih delavnicah.

Za več izzivov in idej spremljajte Facebook stran »Mladost na burji« in Instagram »Program Mladost na burji«.

Naj bo novo šolsko leto bogato z znanjem in novimi izkušnjami, naj cveti srčnost in se širi prijateljstvo.

 

Urška Brežnjak, vodja programa Mladost na burji