Na Lavričevem trgu tudi letos wajdovski rokenrol

datum: 30.08.2023
kategorija: Novice

v soboto, 2. septembra, bodo na ajdovskem placu odmevale koncertne zgodbe generacij. Letos se bodo predstavili Nočne ptice, Mr Jack, Big Bibls Brothers Band, Pelhan in TamburaTeam ter samostojni izvajalci Hana Jerončič, Jože Jež - Pepi in Niko Bajc ml. Premierno bo v živo predstavljena skladba Generacije, ki so jo že lani v domačem studiu Zipper v ajdovskih Palah posneli izbrani ajdovski glasbeniki.

Letak Zgodbe generacijAjdovščina je mesto s pestro ponudbo vseh zvrsti rock in pop glasbe, s temelji, ki segajo v zgodnje obdobje rokenrola. Ena od legendarnih zasedb ki je orala ledino, je bila skupina Pietrosi (ajdovski beatlesi), za njo Nočne ptice, nato Big Bibls Brothers Band, pa Skalp, Elvis Jackson, Antioksidanti in nazadnje Jet Black Diamonds, ki predstavljajo svež veter ajdovskega rokenrola. Vmes je še veliko drugih, tudi samostojnih avtorjev in izvajalcev, kot so Polona Furlan, Sergej Randjelović, Lara Janković, Tjaša Fajdiga, Gordan Novaković...

Ajdovščina ima še eno posebnost, po splošno znanih podatkih je edino mesto v Sloveniji, ki prireja dogodke z imenom Koncert generacij, na katerem se predstavljajo izključno domači bendi in izvajalci (iz Zgornje Vipavske doline oziroma občin Ajdovščina in Vipava). Prvi je potekal leta 1990, nato leta 2000, pa leta 2014 in četrti, ki je bil načrtovan leta 2020, a je bil zaradi pandemije izpeljan leta 2022. Slednji je bil prvič dvodnevni in je prvič potekal na prostem; na prenovljenem ajdovskem Lavričevem trgu,  z velikim koncertnim odrom in big screenom ter s tisoči obiskovalcev pod odrom.

 

Projekt zGodbe generacij

Odzivi so organizatorje vzpodbudili k njegovi nadgradnji s projektom, ki so ga poimenovali  zGodbe generacij. Osnovna dejavnost projekta bodo vsakoletni poletni koncerti na ajdovskem placu, s katerimi bodo nadaljevali vse do naslednjega velikega Koncerta generacij, predvidoma leta 2030. Na njih se bodo predstavljali domače skupine in glasbenice/glasbeniki  ki bodo na posameznem koncertu predstavljali različna obdobja v katerih so bili aktivni oziroma ustvarjalni. Letošnji koncert bo v soboto, 2. septembra 2023, na njem se bodo predstavili Nočne ptice, Mr Jack, Bib Bobls Brothers Band, Pelhan in TamburaTeam ter samostojni izjavalci Hana Jerončič, Jože Jež Pepi in Niko Bajc ml. Premierno bo v živo predstavljena skladba Generacije, ki so jo že lani v domačem studiu Zipper v ajdovskih Palah posneli izbrani ajdovski glasbeniki. Na snemanju je nastal tudi spot, ki bo torej letos dobil nadaljevanje še z živo izvedbo. Obenem bo priložnostna zasedba VIP Connection izvedla tudi skladbo malce pozabljenega ajdovskega glasbenika in boema Iva Bizjaka. Vstop na koncert bo prost. 

Ime zGodbe generacij je blagovna znamka vseh aktivnosti pod okriljem večletnega glasbenega projekta. 

Ajdovski kdo je kdo

tLetošnja aktivnost projekta je tudi izdaja brošure s predstavitvijo zasedb oziroma glasbenikov in glasbenic, ki so ustvarjali in še ustvarjajo in izvajajo avtorsko glasbo in bo nekakšen kdo je kdo popularne glasbe v Zgornje Vipavski dolini. Na seznamu  je 45 skupin in 22 samostojnih izvajalcev, kar je zelo bogat izbor za okolje, ki ga predstavlja, med njimi jih je tudi nekaj, ki so že prenehali z delovanjem, a bodo prav tako predstavljeni. 

Obenem bo nastala tudi kompilacija na USB kartici, za katero je vsaka skupina, glasbenik in glasbenica prispeval eno svojo avtorsko skladbo. Nekateri starejši bendi, ki svojih skladb niso nikoli snemali, so jo za to priložnost posneli v studiu.

Izid brošure in kompilacije je predviden na gala dogodku v drugi polovici oktobra 2023.