Senca pod drevesom je hladnejša in zračnejša

datum: 28.08.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Krošnja dreves daje mnogo sence.

Vreme se spreminja. Lanska zima je pregovorno pozabljena, osrednja tema aktualnih pogovorov je poletje. Vremensko tako pestrega že dolgo nismo doživeli. Vročinski vali eden za drugim, vmes pa preobilica dežja. Naša dolina že dolgo ni bila sredi poletja tako lepo zelena, hkrati pa smo prav v letošnjem poletju lahko zares občutili, kaj pomeni senca pod drevesom. Vabljeni v sredo, 30. avgusta ob 17.00, na srečanje z gozdarko in pogovor o vsestranski koristi dreves in gozdov.

Mogočna drevesa v Trnovskem gozdu.Senca pod drevesom je hladnejša in bolj zračna, kot pod tehnološko najbolj dovršeno marelo. Prav tako je splošno znano, da drevesne korenine preprečujejo erozijo tal, zemlja ostaja na mestu, s tem se ohranja rodovitnost tal, hkrati je to zaščita pred poplavami. Drevesa v mestu, pa imajo še dodatne pomembne naloge – čistijo zrak, poleti nižajo temperaturo zraka, s svojo pojavnostjo pozitivno vplivajo na počutje ljudi, zmanjšujejo hrup, so pa tudi življenjski prostori za različne živalske vrste. Sploh ne nazadnje – z drevesi zasajena okolica lahko poveča vrednost nepremičnin.  

O pomenu dreves, drevesnih vrstah v naši okolici, o vplivu podnebnih sprememb na drevesa in tudi na naše življenje bo govora tudi v sredo popoldan na Ljudski univerzi v Ajdovščini. Potekalo bo srečanje z zanimivo gostjo, Marijo Sodja Kladnik, univerzitetno diplomirano inženirko gozdarstva, ki je celotno delovno dobo delala kot gozdarka na terenu – najprej v načrtovanju razvoja gozdov, nato na področju divjadi in lovstva ter splošne koristi funkcij gozdov. Z gozdom in njegovimi koristmi je seznanjala različne skupine – od otroških do študijskih. Govorila bo o ugodnih učinkih gozdov in dreves ter zelenih površin v mestu ter kakšna je razlika med življenjem z gozdovi ali brez njih. Predstavila bo vrste dreves v naši okolici ter značilnosti novozasajenih. Beseda pa bo tekla tudi o podnebnih spremembah. Ne zamudite – v sredo ob 17.00.

Ljudska univerza Ajdovščina želi s tovrstnimi izobraževalnimi aktivnostmi prispevati k projektu ozelenitve Ajdovščine in k ozaveščenosti o pomenu narave nasploh. V tem duhu je v teh dneh okrašen tudi njihov razstavni prostor, ki gosti likovne izdelke otrok ajdovske Waldorfske šole Primorske – na svoj način so upodobili drevesa, ki so jih opazovali skozi letne čase.